VREMeNSKA I AGROPROGNOZA 02.08.2013.

945

(VIDEO K9) I ovaj petak u našem gradu biće sunčan i izuzetno topao. Jutros je u novom Sadu izmereno 24 stepena, a do kraja dana meteorolozi najavljuju maksimalni 32 stepena. Vetra skoro i da nema pa je osećaj toplote izuzetno povišen. Polje niskog vazdušnog pritiska nalazi se iznad čitave Srbije, a u Novom Sadu pritisak je niži za oko pet milibara.

Toplo, sunčano i vedro vreme i sutra uz nešto više temperature. Očekivana jutranja 25, najviša dnevna 35 stepeni. I sutra se zadržava polje nsikog vazdušnog pritiska uz veoma slab vetar.

I narednih dana izuzetno toplo vreme – pravo letnje. Očekivane jutarnje temperature u narednih pet dana kretaće se u intervalu od 23 do 26, najviše dnevne od 34 do 36 stepeni. Dobra vest je da će u nedelju i ponedeljak duvati umeren vetar, pa će i pored visokih temperatura vreme biti prijatnije, a subjektivi osećaj toplote snižen. Ipak od utorka će vetar značajno oslabiti, što će doprineti da vrele dane teže podnosimo.

Zbog polja niskog vazdušnog pritiska, izvesan oprez savetuje se osobama sa srčanim tegobama, ali i osobama sa povišenim krvnim pritiskom. Malaksalost, smanjenje radne sposobnosti i promenljivo raspoloženje su moguće meteoropatske reakcije. Svima se savetuje izbegavanje boravka na suncu i zaštita od UV zračenja, čiji indeksi su veoma visoki ovih dana.

Oprez se savetuje i osobama osetljivim na polen s obzirom da se već duže vreme u vazduhu beleže visoke koncentracije polena koprive, ambrozije, trave, pelena i bokvice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.