Vredna donacija Galeriji Matice srpske

VIDEO K9: Galeriji Matice srpske danas je uručena vredna donacija – kolekcija od 83 dela srpske kulturne baštine, koje je ovoj našoj ustanovi kulture darovala kompanija Tarket. Kultura se vratila u fokus u Srbiji, a primeri donatorstva poput ovoga su ono što danas nedostaje našoj zemlji u očuvanju kulturne baštine, istakla je tom prilikom premijerka Srbije Ana Brnabić koja je prisustvovala potpisivanju Akta o izvršenoj donaciji.

652

Donacija ove vredne kolekcije predstavlja istorijski događaj za Galeriju Matice Srpske i važan je za našu zemlju u svakom smislu, a pre svega u ljudskom, istakla je predsednica Vlade Srbije.

Ukupna vrednost kolekcije procenjena je na preko 54.110.000 dinara, a Vlada Republike Srbije je, na zahtev Ministarstva kulture odobrila sredstva za plaćanje poreza na dodatu vrednost.

“Najmanje što je mogla da uradi Vlada Republike Srbije, zato što još uvek nemamo rešene poreske olakšice za ovakvu vrstu donatorstva i zadužbinarstva, je da, a na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja koje je predložilo da se iz tekuće budžetske rezerve izdvoji 11.640.000 dinara i da se praktično plati porez na dodatnu vrednost, da ne bi Tarket platio i PDV za ovu donaciju”, rekla je Ana Brnabić.

Činom potpisivanja Akta o izvršenoj donaciji umetničkih dela, koje je devedesetih godina, kako je istaknuto, spasio tadašnji direktor Sintelona, preduzeća koje je preuzela kompanija Tarket, Galerija Matice srpske obogaćena je vrednom donacijom, rekao je ministar kulture i podsetio da je donatorstvo deo tradicije institucija kulture u svetu, kao što je to nekada bilo i kod nas.

“Kada umetnička dela ostanu u privatnom vlasništvu protekom vremena, porodičnih, istorijskih i drugih okolnosti, najčešće se otuđe i nađu se na nekim drugim mestima, umesto na mestima i u onoj kulturi u kojoj su nastali. Ovakvi gestovi vraćaju donatorstvo na veliku scenu u srpskoj kulturi. Ministarstvo kulture u Strategiji kulturnog razvoja je upravo i predvidelo da ohrabri ovakve postupke i da u saradnji sa Vladom Srbije iznađemo mogućnost da damo poreske olakšice kompanijama i pojedincima koji se na ovakav način odužuju svojoj kulturi”, naveo je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

Naglasivši značaj zajedničkih napora na prikupljanju, očuvanju i obnovi kolekcije, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je saradnju i na predstojećim projektima koji se tiču očuvanja srpske kulturne baštine.

“Radićemo na obnovi rodne kuće Đorđa Natoševića u inđijskoj opštini, završili smo obnovu rodne kuće Borislava Mihajlovića Mihiza, večeras će biti dodeljena njegova tradicionalna nagrada u Irigu. Kada je reč o našem nacionalnom blagu u Mađarskoj, imamo zajednički projekat u Sentandreji, gde će u budućnosti biti smešten srpski muzej. Očekuje nas zajednički zadatak obnove postavke i svaranja uslova da, nakon obnove objekta koji finansira mađarska vlada, nastupimo mi i pokažemo svoju sposobnost da sačuvamo i obnovimo naše vrednosti”, kazao je Mirović.

Kolekcija od 83 dela koja su od danas u vlasništvu galerije Matice srpske i građana Srbije, sastoji se iz tri celine – Zbirke od 19 srpskih i ruskih ikona od XVII ido XIX veka, Zbirke XX veka i Zbirke od 35 slika Petra Lubarde.

“2010. godine ta kolekcija je proglašena za kulturno dobro Republike Srbije, 2012. smo, na inicijativu Nikole Pavičića započeli proces da ona postane deo kolekcije Galerije Matice srpske. Za nas je to jako važno, jer mi jesmo institucija koja je zasnovana na poklonima. Matica srpska, kao organizacija upravo je zasnovana na ideji dobročinstva i filantropije i mi, evo, danas, u ovoj godini kada slavimo 170 godina trajanja, imamo jedan zaista istorijski poklon”, istakla je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Prema rečima premijerke Brnabić, kultura je vraćena u fokus u Republici Srbiji. O tome, kako je navela, svedoče dva kulturna događaja od velikog značaja ove nedelje – obeležavanje 170 godina Galerije Matice srpske i, nakon 10 godina rekonstrukcije, otvaranje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 20. oktobra, nakon čega će napori biti usmereni na završetak radova na Narodnom muzeju.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.