„Vragolanka“ premijerno u Baletu SNP-a 23. februara

VIDEO K9: Ljubitelji baleta imaće sledećeg meseca priliku da uživaju u novoj premijeri na seni Srpskog narodnog pozorišta. Reč je o komičnom baletu "Vragolanka" u režiji Kalina Hanciua iz Rumunije.

422

U SNP su u toku probe za komični balet u dva čina „Vragolanka“, koji će biti izveden na muziku francuskog kompozitora alzaškog porekla Luja Jozefa Ferdinanda Herolda, prema libretu Žana Dobervala i muzičkim aranžmanima Džona Lančberija.

Sadržaj baleta „Vragolanka“ je jednostavna priča o uzaludnim naporima bogate posednice, udove Simon, koju tradicionalno tumači muški baletski igrač, da spreči ljubav između svoje lepe kćerke Lize i siromašnog mladića Kolena.

Za dvestotrideset godina svog postojanja ovaj balet je doživeo brojne verzije i transformacije. Balet je u SNP-u izvođen pod naslovom „Vragolanka“ premijerno 1973. i 1986, obnovljeno 1991, u koreografiji i režiji Ike Otrina. Predstava je bila na baletskom repertoaru sve do sezone 1995/1996.

Novosadska publika će na premijeri 23. februara ovoga puta gledati verziju koreografa i reditelja Kalina Hanciua iz Rumunije, koji već drugu sezonu, kao baletski pedagog, sarađuje sa Baletom SNP-a.

Prva repriza planirana je za 26. februar.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.