„Vragolanka“ premijerno u Baletu SNP-a 23. februara

VIDEO K9: Ljubitelji baleta imaće sledećeg meseca priliku da uživaju u novoj premijeri na seni Srpskog narodnog pozorišta. Reč je o komičnom baletu "Vragolanka" u režiji Kalina Hanciua iz Rumunije.

428

U SNP su u toku probe za komični balet u dva čina „Vragolanka“, koji će biti izveden na muziku francuskog kompozitora alzaškog porekla Luja Jozefa Ferdinanda Herolda, prema libretu Žana Dobervala i muzičkim aranžmanima Džona Lančberija.

Sadržaj baleta „Vragolanka“ je jednostavna priča o uzaludnim naporima bogate posednice, udove Simon, koju tradicionalno tumači muški baletski igrač, da spreči ljubav između svoje lepe kćerke Lize i siromašnog mladića Kolena.

Za dvestotrideset godina svog postojanja ovaj balet je doživeo brojne verzije i transformacije. Balet je u SNP-u izvođen pod naslovom „Vragolanka“ premijerno 1973. i 1986, obnovljeno 1991, u koreografiji i režiji Ike Otrina. Predstava je bila na baletskom repertoaru sve do sezone 1995/1996.

Novosadska publika će na premijeri 23. februara ovoga puta gledati verziju koreografa i reditelja Kalina Hanciua iz Rumunije, koji već drugu sezonu, kao baletski pedagog, sarađuje sa Baletom SNP-a.

Prva repriza planirana je za 26. februar.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.