“Vragolanka” ponovo na repertoaru SNP-a

VIDEO K9: Ljubitelji baleta ponovo će u Srpskom narodnom pozorištu moći da pogledaju Vragolanku, koja je poslednji put u ovom teatru izvođena pre 4 godine.

0
106

“Vragolanka”, balet koji je nastao u praskozorje Francuske revolucije i koji se smatra prekretnicom u istoriji baletske umetnosti, ponovo će igrati na sceni „Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta i to 28. januara kao i 4. februara.

Balet će biti izvođen na muziku francuskog kompozitora Luja Jozefa Ferdinanda, libretu Žana Dobervala i muzičkim aranžmanima Džona Lančberija.

U Srpskom narodnom pozorištu svoju poslednju premijeru je imao 2019, a budući da nosi vedrinu i duhovitost, kao i oduševljenje poštovalaca baletske umetnosti širom planete, ponovo je vraćen na repertoar najstarijeg srpskog teatra.

“Od početka godine, i Drama i Opera SNP-a su imale dve velike obnove, pa tako i sada nastavljaju u velikom stilu, što i priliči nacionalnom teatru”, istakao je upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

U baletu „Vragolanka” bogata posednica, udovica Simon (koju tradicionalno tumači muški baletski igrač), pokušava da spreči ljubav između svoje lepe kćerke Lize i siromašnog mladića Kolena. Iako su uzaludni njeni napori da Lizu uda za sina bogatog gazde, na kraju trijumfuje ljubav mladih, bez obzira na različitost njihovog porekla.

Koregoraf i reditelj je Kalin Hanciu, scenograf je Saša Senković, kostimograf Mirjana Stojanović Maurič, dok će ovim delom dirigovati Aleksandar Kojić koji je rekao da je ovo delo je, zbog svoje predivne muzike i likova u njemu, prava pohvala radosti, veselju, sreći i životu, što nam je, kako se čini, izuzetno potrebno u vremenu u kom živimo.

U ulogama su Rejna Remović, Samjuel Bišop, Andrej Kolčeriu, David Gruoso, Aleksandar Bečvardi, Mina Radović, Naojuki Acumi. Učestvuju Balet i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta.

FOTO/ SNP, A. Ramadanović

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.