Vraćanje riblje mlađi u Dunav i Savu

VIDEO K9: “Vojvodinašume“ odlučile su da pokranu najveću akciju spašavanja ugrožene ribe i riblje mlađi iz razliva reka Dunave i Save u proteklih 10 godina.

0
50

„Milion jedinki riblje mlađi u 2021. godini vratimo Dunavu i Savi“ naziv je akcije translokacije i spašavanja riblje mlađi iz razliva reka Dunava i Save koju pokreću “Vojvodinašume” u skladu sa Programom upravljanja ribarskim područjem. 

Reč je, kako kažu, o najvećoj akciji spašavanja ugrožene ribe i riblje mlađi iz razliva ovih reka u proteklih 10 godina.

Razliv je zaleđe reka koji mogu biti (rukavci, kubici, bare i depresije, koje se pune vodom iz glavnog toka i idealno su mesto za mrest ribe. Ukoliko dođe do naglog povlačenja reke u glavno korito, veliki broj, pre svega riblje mlađi i sitnije ribe, ostaje u njima zarobljen.

Akcija njihovog spašavanja i vraćanja u glavne tokove Dunava i Save od 15. jula do 15. septembra vrši se na područjima Obedske bare na savi, te Koviljsko-petrovaradinskog, Apatinskog i Monoštorskog rita na Dunavu.

Translokacija i spašavanje ribe i riblje mlađi Vojvodina šume realizuju sopstvenom radnom snagom, a uputili su poziv i Udruženjima sportskih ribolovaca sa ovih područja da se uključe u akciju.

Ukoliko bude bilo potrebe, akcija će biti proširena i na druga ribolovna područja kojima gazduje JP
“Vojvodinašume“ koje je korisnik i upravljač 10 delova ribolovnih područja “Bačka“, „Banat“ i „Srem“
na Dunavu, Savi i Studvi u ukupnoj dužini od 395 km na teritoriji Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.