Vraćanje baroknih boja Gradiću

VIDEO K9: Radovi na obnovi objekata u Podgrađu Petrovaradina, koji obuhvatiti sređivanje fasada, krovova, oluka i ukrasa na fasadama, teku prema planovima i prva faza, odnosno prvih šest objekata trebalo bi da budu završeni u julu.

0
1004

Na objektima na brojevima 2, 4 i 8 u Beogradskoj ulici, zatim objektima na Trgu Vladike Nikolaja na brojevima 1 i 3 koji gledaju na Dunav i u Lisinskog broj 2, obijen je malter, kako bi se došlo do cigle i utvrdila situacija sa strukturom objekta.

“Naravno, pre skidanja tog malterskog fasadnog nanosa ili sloja i bojenog sloja sve je to snimljano. Urađeni su kalupi, šabloni, da bi se izvršila totalna, apsolutna rekonstrukcija sve ornamentike, sve fasadne plastike, da se vrati u prvobitno stanje. Takođe, izvršena je analiza materijala da bi se na fabrički način napravio malter koji je umat sastavu identičan onom iz 18. veka, na bazi kreča da se ispoštuje sva tehnologija 18. veka”, rekao je Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novi Sad.

Jokić navodi da su uzeti uzorci fasadnog i bojenog nanosa i poslati u laboratorije Galerije Marice srpske, gde će konzervatori restauratori Zavoda i Galerije utvrditi prve boje fasada Podgrađa.

“I želja nam je da vratimo te prve boje, kolorit Gradića, Podgrađa, Suburbiuma, Donje tvrđave Petrovaradinske, da vratimo kolorit kakav je bio sredinom 18. veka. Ono što smo videli, što nas je jako prijatno iznenadilo da su boje mnogo bile svetlije nego danas. Mi smo naučili na gradić koji je uvek siv, prljav, oštećen, agresivan saobraćaj, blato, stare fasade. Mi želimo da obnovimo taj lepi kolorit baroknog gradića i da vratimo te naravno originalne boje”, naveo je Jokić.

Tokom jula biće završena prva faza radova, a očekuje se i početak druge faze, u kojoj će biti obnovljeno još 5 objekata. Jokić pohvalio saradnju sa javnim komunalnim preduzećima u Novom Sadu, jer je komunikacija tokom izvođenja radova vrlo bitna.

“Plan je i to je u procesu projekat da se postave videonadzor kamere u Podgrađu. Sad je jako dobra stvar što se ovi ljudi javljaju dok su sad radovi, pa da sve te kablove, žice stavimo ispod fasada, ne kad sve bude gotovo da se onda buši. Tako da sada smo preduhitrili, imali smo vremena i, kako se kaže, pameti da blagovremeno sve relevantne činioce koji imaju stručno profesionalnog odnosa prema Podgrađu, sva javna preduzeća i Putevi i Vodovod i Elektrodistribuciju, da ih sve uključimo da sad odmah prate naše radove, da se odmah uklone stare žice, stari kablovi, rasveta, sve ono što smeta. Da se napravi selekcija šta od postojećih instalacija u Gradiću je zastarelo, treba izbaciti, šta je novo da se to upakuje da Gradić bude lep”, kazao je Jokić.

Treća i četvrta faza radova počeće u septembru, te bi do kraja godine trebalo da radovi budu završeni. Cilj je, kako Jokić navodi, da kada saobraćaj bude redukovan, Gradić postane pešačka zona, poput ulica Zmaj Jovine i Dunavske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.