Voskari u Novom Sadu

VIDEO K9: Jedan od retko viđenih zanata u Novom Sadu je svakako i ručna izrada sveća. Međutim jedna porodica i dalje neguje tu tradiciju i već 35 godina odoleva savremenim trendovima.

0
1394
Izuzetno kreativan posao je svakako izrada sveća. Svaka se pojedinačno pravi i ukrašava, po njoj se slika, a sam krajnji produkt može se okarakterisati i kao umetničko delo.
“Sve je ručno. Mala je radionica, po ovom se vidi da nismo baš napredovali kad nismo mogli da ostvarimo za 35 godina rada nešto veće, ali mi smo zadovoljni”, rekla je voskarka Jagoda Šarić.
Šarić navodi da su oni trenutno, možda, jedini u Novom Sadu koji se još uvek bave ovim zaboravljenim zanatom.
“A bilo je u staroj Jugoslaviji oko, koliko se ja sećam, 120, 130 voskara. I onda su svi polako zatvarali, zato što niko nije hteo da se odriče svega. Tu si svestan da ne možeš da se obogatiš, moglo se nešto malo u početku zaraditi da lepše živiš, a sad poslednjih godina dosta teško”, navela je Šarić.
Posebno zadovoljstvo porodičnog posla jeste što prilikom crtanja po svećama svi zajedno učestvuju u tome i to, kako ističe, jestei  čar ovog zanata.
Otkrila nam je i koliko je potrebno da se napravi jedna sveća.
“Pa treba vremena. Znate, nije to sad proces odjednom, zavisi kako koju. Možda najviše što mlad svet zanima su ove ukrasne sveće, to se, naravno, lije u kalup, jer da vajamo bili bi vajari, ne bi bili voskari. A kad vi odlijete, morate očistiti, onda to traje dok vi očistite, spremite za bojenje, pa onda bojite, pa kad se sve to, onda ponovo crtate, sve to ima proces, sušenja svega. Kad se sve to završi, to je posao”, navela je Šarić.
Ona je istakla da ima već dugogodišnje klijente koji su uz njihove mirisne sveće proslavili i obeležili i svoje najvažnije dane.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.