Voša slavi 106. rođendan

VIDEO K9: Fudbalski klub Vojvodina slavi 106 godina svog postojanja.

0
8

Šestog marta 1914. godine, u Temerinskoj ulici broj 12, u tadašnjoj štrikerskoj radionici Save Šijakova, grupa učenika nekadašnje Velike srpske pravoslavne gimnazije (današnje gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“), praktično u ilegali je osnovala prvi srpski klub u Novom Sadu, s obzirom na to da su, uoči samog početka Prvog svetskog rata, u gradu postojala još samo dva mađarska i jedan jevrejski klub.

Osnivači kluba, među kojima su bili budući univerzitetski profesor Vladimir Milićević, budući hemičar Milenko Hinić, budući pravnici Radenko Rakić, Kamenko Ćirić i Kosta Hadži, budući tekstilni industrijalac Milenko Šijakov, zatim njegov brat Đorđe i otac Sava, kao i Gojko Tošić, Đorđe Živanov, Branko Gospođinački i Živojin Bajazet, odlučili su da ime kluba bude Vojvodina, kao omaž i asocijacija na nekadašnje Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat, krunovinu Austrijskog carstva koje je postojalo između 1849. i 1861. godine, a koje je nastalo u skladu sa privilegijama koje je austrijski car dao Srbima još davne 1691. godine.

Tim povodom, na istom mestu, u Temerinskoj ulici broj 12, 2014. godine je postavljena spomen-ploča u čast osnivačima Vojvodine, a u podne su predsednik FK Vojvodina Vojislav Gajić i predstavnici Sekcije veterana na nju postaviti lovorov venac i na taj način odali počast osnivačima i simbolično obeležili 106. rođendan „stare dame“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.