Volontiranje u Prevent-u

VIDEO K9: Udruženje ,,Prevent'' pozvalo je mlade do 30 godina da se uključe u rad ove organizacije i budu deo nove generacije volontera koja će uticati na društvene i socijalne promene u našem gradu.

0
336

Udruženje ,,Prevent” postoji već 14 godina u Novom Sadu. Prevashodno se bavi prevencijom polnoprenosivih bolesti i bolesti zavisnosti.

Aktivnosti ovog Udruženja se sprovode kroz edukaciju, treninge, radionice, terenski rad, putem elektronskih i štampanih materijala i društvenih mreža.

“Udruženje ,,Prevent” prima novu generaciju volontera i za njih organizuje obuku koja će trajati šest dana i koja će obuhvatiti različite oblasti od interesa. Kasnije će volonteri imati priliku da se uključe u rad udruženja i projekte i aktivnosti koje udruženje organizuje”, rekao je Nebojša Đurasović, predsednik Udruženja Prevent.

Na upravo završeni konkurs za volontere ovog udruženja prijavilo se 58 kandidata, od kojih će oni koji ispunjavaju osnovne uslove biti pozvani na razgovor. Prednost će, prema rečima Đurasovića, imati studenti medicine, psihologije, socijalnog rada i srodnih nauka, za koje će biti organizovana obuka za rad u tom udruženju.

“Trening obuhvata teme bolesti zavisnosti, prevencije, smanjenje štete, HIV, polno prenosivih, krvlju prenosivih infekcija, diskriminacije, rada sa seksualnim radnicama, sa korisnicima droga, terenskog rada i omladinskog rada. Takođe se obrađuju teme komunikacije i trening je negde mešavina predavačkog načina rada i negde radioničarskog, igrica i neformalnog obrazovanja”, pojasnio je Đurasović.

Ovi treninzi su neophodni, istakao je Đurasović, kako bi polaznici naučili na koji način da rade sa osetljivim društvenim grupama i teško dostupnim populacijama.

“Od volontera se u principu očekuje posvećenost, nije potrebno predznanje, potrebna je volja za učenjem, volontiranjem, da negde postoji unutrašnja motivacija da se time bave. Ove godine dajemo prednost stručnjacima koji će jednog dana doći u kontakt sa svojim budućim klijentima, pacijentima, kako bi se negde senzibilisali i jednog dana im pružali pomoć kao stručnjaci”, naveo je Đurasović.

Biće to 39. Preventov trening koji će biti održan u Novom Sadu. Prevent, prema rečima Đurasovića, ne reklamira svoj rad kako bi izbegli bilo kakvu vrstu diskriminacije, a informacija o njihovoj delatnosti se širi preporukama zadovoljnih korisnika.

Stoga su upravo volonteri osobe koje će svojim radom dati doprinos kvalitetu udruženja i životu svih građana naše zajednice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.