Volonterizam u Srbiji

VIDEO K9: Sutra se u svetu i kod nas obeležava Dan volontera. Međutim, kada se govori o ovoj temi ljudi obično postavljaju pitanja zašto je volontiranje važno i koja je korist od toga. U Volonterskom centru Vojvodine podsećaju da je u nekadašnjoj Jugoslaviji volontiranje i odlaženje na radne akcije bilo poželjno, dok se danas to vrlo često smatra "gubljenjem vremena". Kako smo stigli od 29. novembra do petog decembra", naziv je ovogodišnje parole pod kojom će Volonterski centar Vojvodine obeležiti Međunarodni dan volontera.

422
Povodom obeležavanja Dana volontera, Volonterski centar Vojvodine organizuje seriju aktivnosti pod nazivom „Kako smo stigli od 29. novembra do 5. decembra.”
Cilj ovih akivnosti je obeležavanje Dana volontera kroz prizmu prošlosti, gde će kroz foto-izložbu biti prikazan razvoj volonterizma iz perioda posle II svetskog rata i u vreme postojanja SFRJ, pa sve do toga šta je ono danas.
“Ovo će se dešvati uoči 5. decembra, Međunarodnog dana volontera, s tim što smo sad hteli da prikažemo istorijski razvoj volonterizma u našoj zemlji, a to je ono od 29. novembra, radne akcije, kako su mladi i svi ostali bili uključeni u razvoj društvene zajednice i šta je ono što je volontiranje danas”, navela je Jelena Amzirko iz Volonterskog centra Vojvodine.
Amzirko dodaje i da se danas često volontiranje i stažiranje u preduzećima poistovećuju, što je potpuno pogrešno, te da će i to svakako biti jedan od aspekata koji će biti obuhvaćen aktivnostima.
Kaže i da, imajući u vidu da se dani volontera dešavaju tokom velike Međunarodne konferencije o klimatskim promenama, priču o volonterizmu smestiće  u kontekst klimatskih promena kao gorućeg problema današnjice. Aktivnosti koje se tiču ovog aspekta, biće usmerene na podizanje svesti i na to šta svaki pojedinac može da učini kako bi ublažio posledice onoga što se već uveliko dešava i  što itekako utiče i na nas.
 „Imali smo priliku da pre dve godine i sami pretrpimo posledice poplava. To je nešto što su i projekcije naučnika i meteorologa, ukoliko mi ne promenimo naš stil života i razmišljanja na to kako utičemo na globalnu temperaturu naše planete i generalno na klimatske promene i šta je to što će nam one doneti uoliko se nešto kod nas ne promeni“, rekla je Amzirko. 
Osim izložbe, biće organizovano i filmsko veče, dva predavanja, promocija knjige i žurka. Program će biti realizovan na nekoliko lokacija u Novom Sadu, a svi zainteresovani raspored ovih aktivnosti mogu pronaći na fejsbuk stranici Volonterskog centra. Sve aktivnosti su besplatne i otvorene za javnost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.