Volonteri za “žive knjige”

VIDEO K9: Osmi decembar u KS Eđšeg biće rezervisan za događaj pod nazivom Živa biblioteka "Razgovaraj sa knjigom". U toku je prijava volontera za ovo zanimljivo događanje koje priprema Omladinska organizacija BalkanIDEA Novi Sad.

143

Volonterke i volonteri zainteresovani za učešće u događaju Živa biblioteka “Razgovaraj sa knjigom” mogu da se jave Omladinskoj organizaciji BalkanIDEA Novi Sad sve do 25. novembra do podne.

Živa biblioteka funkcioniše kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme “knjigu” na određeno vreme s tim što su knjige u živoj biblioteci zapravo ljudi.

“Nakon toga će svi koji budu odabrani dobiti mejl i dobiće poziv na obuku koja je 30. novembra, gde će proći obuku o tome šta se očekuje od njih kao volontera na događaju i ostale detalje”, rekao je Zoran Milošević, direktor BalkanIDEA.

Po završetku obuke, kako je rečeno, volonteri će biti spremni da budu knjige u Živoj biblioteci. Događaj Živa biblioteka i tribina o ljudskim pravima biće održani 8. decembra u Kulturnoj stanici Eđšeg.

“Poziv za volontere se tiče događaja koji se zove Živa biblioteka koji je prvenstveno nastao u Danskoj gde je kasnije standardizovan od strane Saveta Evrope i dat na korišćenje svima onima koji žele da ga koriste, gde određeni ljudi prolaze obuku za organizaciju žive biblioteke i kasnije mogu to da sprovode u svojim lokalnim zajednicama”, naveo je Milošević.

Cilj Žive biblioteke je, kako je istakao, da širi kulturu tolerancije, razbija predrasude i da se bori protiv diskriminacije.

“Glavni akteri na Živoj bibliotci su volonteri i žive knjige. Žive knjige predstavljaju ljude koji dolaze iz nekih marginalizovanih ili ugroženih grupa društva, sa nekim svojim životnim pričama. I gde jedan razgovor sa posetiocima koji dođu da posete događaj imaju priliku da na jedan prirodan način kroz jedan miroljubiv razgovor zapravo daju sebi priliku da razbiju neke svoje predrasude, stereotipe prema tim ljudima ili prema određenim grupama ljudi”, kazao je Milošević.

BalkaniDEa Novi Sad bavi se izgradnjom kapaciteta i aktivnim učešćem mladih u društvu, a rad u organizaciji je zasnovan na principima jedankosti, neformalnog obrazovanja, volonterizma i interkulturalnog učenja sa fokusom na pojedince i organizacije na Balkanu i u Evropi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.