Volimo se za Srbiju

VIDEO K9: Svake godine manje nas je za 38 hiljada stanovnika, što je čitav jedan grad. Radi podsticaja rađanja, donesena je odluka za obavezno sprovođenje pronatalitetnih mera, najpre kroz pilot projekte. Radi upoznavanja sa projektima, juče je održan sastanak kojem su prisustvovali ministarka Slavica Đukić Dejanović i predstavnici opština Južnobačkog okruga.

0
369

Plan pilot-projekta je da u svakom regionu postoji jedna pilot-opština u kojoj će biti primenjivane vladine mere, kako bi već sledeće godine one mere koje se pokažu kao uspešne, bile primenjene na veći broj opština, rekla je ministarka za demografiju.

“Poznato je da se na 1000 stanovnika u Srbiji, a Vojvodina se uklapa u prosek Srbije, rodi 9 beba, a umre 15 ljudi. To je zaista podatak koji je zabrinuo stručnjake još sredinom prošlog veka, a 2008. godine je Vlada ocenila da treba napraviti dokument kojim se pronatalitetne mere moraju uraditi, međutim, nažalost sve do ove Vlade nije zapravo bilo konkretnih koraka u vezi sa sugestijama stručnjaka i tom prilično ružnom realnošću koja je pretila i preti još uvek da nas ima sve manje”, navela je Đukić Dejanović.

Novac za realizaiju projakta izdvajaće opštine, a od države je predviđeno oko 30 hiljada evra. Ministarka je izjavila da očekuje da će predlog uslova za pilot-projekat biti usvojen na prvoj sledećoj sednici Vlade, dok je početak primene planiran za najviše mesec dana.

“Vi znate koliko je priliv u Novom Sadu velik, ali nam je Bač zapostavljen i Titel i tako dalje. Naše manje opštine su nam sve vrlo važne. Tako da ćemo gledati da kroz sve mere Vlade Republike Srbije, posebno i kroz ovaj segment pronatalitetne politike, da pospešimo da mladi ostaju na selu, da zasnivaju porodice. A pitaju – zašto da ostaju? Pa ova ministarstva, ministarstvo poljoprivrede, ministarstvo privrede kroz svoje projekte mladim bračnim parovima će upravo omogućiti bolji ekonomski status i da mogu da ostaju i da zasnivaju svoje porodice”, rekao je Milan Novaković, načelnik Južnobačkog upravnog okruga.

Prvi rezultati biće vidljivi za 10 godina, navela je Slavica Đukić Dejanović i iznela primer Danske, za koju je rekla da ima izvanredne ekonomske uslove, ali je imala problem lošeg nataliteta, kao i naša zemlja, te su problem počeli da rešavaju zajedno vlada i narod kroz parole “Volimo se za Dansku”.

Motivacija mladih ljudi da se vole za Srbiju je nešto što bi moglo biti blisko i nama, dodala je ministarka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.