Vojvodini trebaju šume

VIDEO K9: Region Vojvodine je među najsiromašnijim šumama, kažu u našem nadležnom javnom preduzeću. Vojvodinašume su ove jeseni započele novu sezonu pošumljavanja koja će trajati do proleća 2019. godine.

0
407

U odnosu na zapadnoevropske standarde, pošumljenost Vojvodine bi sa sadašnjih 140.380 hektara, ili svega 6,5 posto, trebala da bude više nego dvostruko veća, kažu u Vojvodinašumama.

U toku je nova sezona pošumljavanja koje sprovodi ovo preduzeće, tokom koje je planirana obnova šuma na površini od 1450 hektara i podizanje novih 95 hektara šuma.

“Planirali smo da obnovimo ukopno 1400 hektara površina koje su bile pod šumom i da podignemo novu šumu na površini od 90 hektara. Za tu namenu obezbedili smo sadnice iz sopstvene proizvodnje. U našim rasadnicima proizvedene su kvalitetne šume i sa njima smo već počeli da izlazimo na teren da ih sadimo” rekla je Slađana Dabić iz JP Vojvodinašume.

Do sada je posađeno 150 hektara pod topolom, 30 hektara vrbe i 10 hektara bagrema, rekla je Dabić i dodala da za pošumljavanje jednog hektara treba izdvojiti 120 hiljada dinara.

“Mi pokušavamo da animiramo lokalne samouprave da se uključe u taj veliki projekat i da na svojim površinama podižu šume, zasade, drvorede jer će zaista imati višestruku korist osim toga jedino na taj način se može promeniti slika šumovitosti Vojvodine”, navela je Dabić.

Najviše šuma ima u Sremu, a najmanje u Banatu. Šume u Vojvodini su neravnomerno raspoređene. Ključne su za odbranu od vetra i poplava, a prema podacima Pokrajinskog sekretarijata za poljuprivredu procenat pošumljenosti u čak 14 opština je manji od 1%.

“Šume imaju nebrojano mnogo korisnih funkcija. Ono što sada moramo imati u vidu je praćeno svim brojnim negativnim funkcijama industrije i saobraćaja. Šuma takođe služi i kao filter, ona filtrira vazduh, zatim šuma ima mogućnost apsorbuje ogromne količine vode, tako da je ona i odbrana od poplave”, kazala je Dabić.

Vojvodina je među onim regionima u Evropi koji imaju najmanje šuma, a podizanje novih je dugotrajan proces. Prostornim planom pokrajine iskazana je potreba za podizanjem još oko 140.000 hektara novih šuma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.