Vojvodina za bolju prekograničnu saradnju

VIDEO K9: Nove mogućnosti u prekograničnoj saradnji na Balkanu otvorene su na istoimenoj velikoj međunarodnoj konferenciji održanoj ove sedmice u Novom Sadu.

0
505

Konferencija u Novom Sadu organizovana je sa ciljem da se unapredi efikasnost prekogranične saradnje u Centralnoj Evropi i na Balkanu. Tema u fokusu bila je Pravna pristupačnost – Srbija kao deo Evropske grupacije za teritorijalnu saradnju i Grupacije za evropsku saradnju.

 

“Želimo zapravo da postavimo kamen temeljac za prekograničnu saradnju u regionu, odnosno da napravimo neku legislativnu promenu kako bi se uopte prekogranične strukture mogle formirati u Srbiji. Pozvali smo i došli su, ja mislim, najveće i najrelevantnije institucije koje se tiču prekogranične saradnje u Srbiji i ne samo u Srbiji, nego i u celoj Evropi”, rekao je Ervin Eros, direktor CESCI.

Nakon ratifikacije Madridske konvencije, najvažnijeg pravnog instrumenta Saveta Evrope, Srbiji je u ovoj oblasti, prema njegovim rečima, preostalo da izvrši manje izmene u zakonima o lokalnim samoupravama i o prekograničnoj saradnji, kako bi se mogle formirati prekogranične strukture.

“Jedan od razloga za okupljanje u Novom Sadu je taj što imamo jaku dugogodišnju saradnju sa AP Vojvodinom na iznalaženju načina da uspostavimo dobru prekograničnu saradnju, spoljnih granica EU i ostalih granica. Danas ćemo proći neke od pravnih prepreka i predložiti rešenja u cilju boljeg pružanja usluga građanima preko granica”, rekao je Martin Giljermo Martinez, generalni sekretar AEBR.

Prema istraživanju urađenom uz podršku mađarskog ministarstva pravde identifikovano je oko 60 pravnih prepreka vezanih za međudržavne granice Mađarske i Srbije, koje su prezentovane na konferenciji, uz predložena rešenja, naveo je generalni sekretar Asocijacije evropskih pograničnih regiona.

Rešavanje tih prepreka važno je, kako je istakao, ne samo za građane ove dve zemlje, nego i čitave Evrope.

“Ovo je igra između nacionalnog suvereniteta i potreba građana i u ovoj igri mi se nadamo da će pobednici biti građani”, ističe Giljermo. 

Konferencija, na kojoj je o ovim temama diskutovalo oko 130 učesnika, održana je na inicijativu Centralnoevropske službe za prekogranične inicijative na Balkanu (CESCI), u saradnji sa Ministarstvom pravde Mađarske, Parlamentom Autonomne pokrajine Vojvodine, Savetom Evrope, Asocijacijom evropskih pograničnih regiona (AEBR) i nadležnim institucijama iz Srbije.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.