Vojvodina sve starija baka

VIDEO K9: U Vojvodini živi sve više starog stanovništva, a za deset godina nestane grad veličine Subotica, alarmantni su podaci Pokrajinskog sekretarijata za demografiju i socijalnu politiku.

0
483

Prema demografskim podacima iz 2016. godine, pošto su novi u obradi i biće validni tek od naredne godine, u Vojvodini živi pretežno staro stanovništvo, kažu u Pokrajinskom sekretarijatu za demografiju i socijalnu politiku.

Isti izvor navodi i da na jednog zaposlenog stanovnika dolaze skoro 2 izdržavana, što je ekonomski neodrživ sistem.

“I po indeksu starenja to je cifra od 44 posto indeksnih poena što znači da imamo mnogo više starih nego mladih. Postoje dva načina merenja, to je da li se mere mladi kada po zakonu o radu stiču pravo na rad, znači naši sugrađani od 15 do 65 godine, a smatramo da su izdržavani deo stanovništva od od rođenja do 15 godine i građani od 65 pa dok žive, mada su oni radili i odvajali svoj doprinos za penzionerske dane”, rekla je Svetlana Selaković, pomoćnica pokrajinskog sekretara za demografiju.

Mladi u Vojvodini retko počinju da rade od svoje 15 godine, sem u poljoprivredi, pa se kao parametar prilikom izrade demografske slike, prema rečima Selakovićeve, uzima da kategorija mladih od 19 godina, kada i završavaju srednju školu i sposobni su za samostalni rad i izdržavanje svoje buduće porodice.

“U Vojvodini, prema podacima iz 2016. imamo 1.881.000 stanovnika, a prema najnovijim podacima, broj rođenih i broj umrlih ide u korist broja umrlih, nažalost da godišnje u Vojvodini više umre oko 10.000 stanovnika nego što se rodi, tako da imamo taj minusni saldo, koji je minus 5,4 posto rođenih u odnosu na broj umrlih”, navela je Selaković.

Najviše stanovnika ima Bačka, oko milion stanovnika, oko 550.000 Vojvođana živi u Banatu, a ostatak u Sremu. Ti podaci su statistički i oni ne odgovaraju realnom stanju, istakla je Selaković, jer smo svedoci tome da naši građani svakodnevno odlaze na rad u inostranstvo, a pri tom ostaju prijavljeni u svom rodnom mestu.

“Što se tiče migracija, ono koliko možemo da pratimo, u Vojvodini je isto kao i na celoj teritoriji Srbije, građani migriraju prema gradovima, što je negde i logično, jer su tu škole, bolnice, putevi, infrastruktura i mnogo je lakše živeti u gradu, vidimo da nam sela propadaju, tako je i u Vojvodini, naročito propadaju sela u Banatu i pograničnim naseljenim mestima, najmanje se iseljavaju iz Bačke”, kazala je Selaković.

Za obnovu stanovništva na nekoj teritoriji, prema demografskim merilima, potrebno je imati 45 posto porodica u kojima se rodi troje dece, kaže Selaković i dodaje da u Vojvodini imamo 6,5 porodica u kojima se rodi treće dete. Mera koje preduzima Sekretarijat za demografiju i socijalnu politiku, naglasila je Selaković, poput finansiranja vantelesne oplodnje i poboljšanja uslova stanovanja, skoncentrisane su na stimulaciju porodica za rađanje trećeg ili četvrtog deteta, kako bi se dobio održivi demografski razvitak društva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.