Vojvodina šume: Pošumljavanje Vojvodine ide po planu

VIDEO K9: Sezonu pošumljavanja u Javnom preduzeću Vojvodinašume" započeli su početkom meseca u Sremskoj Mitrovici obnovom lužnjakovih šuma. Planirana setva bi, kako kažu, ukoliko ih posluže vremenski uslovi, trebala da bude završena do kraja ove godine.

0
794

U toku je i pošumljavanje 70-ak hektara novih šuma od strane ogranka ovog preduzeća Banat-Pančevo, a nakon što otpadne list topole u rasadnicima biće nastavljena obnova šuma sadnjom sadnica.

“Kompletan sadni materijal obezbedili smo u rasadnicima JP Vojvodina šume i u tu svrhu rezervisano je oko 720000 sadnica raznog drveća, gde su najzastupljenije topole hipbridne, euroameričke, zatim vrba, bagrem, poljski jasen i crni bor i tako dalje”, napomenula je Slađana Dabić, iz sektora za šumarstvo JP Vojvodinašume.

Sakupljeno je i oko 220.000 kilograma žira, što će biti dovoljno za obnovu i podizanje novih šuma na oko 450 hektara

 

“Sa setvom semena nameravamo da završimo do Nove godine, dakle obnova lužnjakovih šuma i pošumljavanje biće završeno do kraja godine, površine oko 450 ha a u sezoni proleće 2018. godine dakle o pričamo sezonama, znači na proleće ćemo pošumiti još oko 300 hektara sadnjom sadnica”, istakla je Dabić.

Tokom cele sezone na taj način biće pošumljeno oko 1.600 hektara, navela je Dabić, u svim ograncima ovog preduzeća.

“U Sremskoj Mitrovici, Banatu, odnosno u Pančevu, Somboru i Novom Sadu s tim što će najveći obim radova biti u Šumskom gazdinstvu Sremska Mitrovica”, kažu u Vojvodina šumama.

Izbor vrste drveća vrši se na osnovu stanišnih uslova, što je, prema njenim rečima, osnova uspešnosti u ovom poslu, čime se obezbeđuje opstanak vrste na toj lokaciji i vremenom, proizvodnja kvalitetne drvne mase.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.