VOJVODINA SE DOBRO POKAZALA U PROJEKTIMA PREKOGRANIČNE SARADNJE

678

VIDEO K9: U Briselu je danas obeležen otvoren dan Vojvodine, čime je okončana celonedeljna poseta pokrajinske delegacije predvođene predsednikom Bojanom Pajtićem. Tom prilikom, Pajtić je izjavio da su pokrajinski predstavnici iskoristiti sav svoj uticaj u Briselu, kako bi Srbija postala moderna evropska pravna država.

U okviru manifestacije „Otvoreni dani 2013 – Evropska nedelja regija i gradova“, koja je održana od 7. do 10. oktobra u Briselu, pokrajina Vojvodina predstavila se na „Danu Vojvodine“.
U prisustvu zvaničnika iz evropskih institucija, predstavnika pokrajinske administracije, lokalnih samouprava i drugih uglednih zvanica, predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić je izjavio da je prijem Vojvodine u punopravno članstvo Skupštine evropskih regija, 2002. godine, od dvostrukog značaja za Srbiju.
„Prvo, taj događaj je značajan za državu koja tada još nije bila članica Saveta Evrope, jer je bio jasna podrška i ohrabrenje na evropskom putu. Drugo, ali ne manje važno, bila je to poruka da je srpska pokrajina istovremeno i evropski region, i da jedno bez drugog ne ide“, naveo je predsednik Pajtić.
Pajtić je dodao da je Vojvodina je u Briselu zato što je veliki značaj i vrlo jaka uloga regiona u procesu evropske integracije.
„Mi se ovde ozbiljno pripremamo za primenu pravnih normi i standarda Evropske unije na regionalnom i lokalnom nivou. Takođe, ovde razvijamo zajedničke projekte i kandidujemo ih za finansiranje kroz fondove i programe EU, učimo iz primera najbolje prakse i stvaramo mrežu kontakata u EU, u cilju unapređenja modela upravljanja u organima regionalnih i lokalnih vlasti“, naveo je predsednik Pajtić.
„Kao multinacionalna, multijezička i multikonfesionalna sredina, kao mala Evropa sazdana na ljudskim i manjinskim pravima, mi u Vojvodini duboko verujemo da na putu ka evropskim integracijama naša inicijativa ne sme ići samo od republičkih vlasti ka nižim nivoima, već i obrnuto: svaka opština, svaki okrug i regija treba da članstvo Srbije u Evropskoj uniji prepozna kao svoj autentični i apsolutni prioritet. Proces pristupanja Evropskoj uniji za nas je samo drugo ime za proces uspostavljanja novog i modernog političkog, ekonomskog, društvenog i vrednosnog sistema, u skladu s opšteprihvaćenim pravilima i standardima Unije“, naveo je pokrajinski premijer i dodao da je u tom procesu „neophodno unaprediti kvalitete i kapacitete organa pokrajinske i lokalnih vlasti, jer će se samo tako obezbediti da oni – preuzimanjem značajnije uloge i odgovornosti – obezbede istinsku decentralizaciju države u interesu apsolutno svih građana Srbije i Evrope regiona“.
Pajtić je još dodao da je danas svima jasan značaj procesa pregovaranja Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji. „Ići ćemo tim putem još brže ako razumemo da se ne pristupa Evropskoj uniji tako što se jednokratno ispune postavljeni uslovi. Evropskoj uniji se pristupa samo tako što se ti uslovi usvajaju u sopstveni trajni kriterijum. Naše merilo, kojim ćemo dugo i ozbiljno proveravati sami sebe“.
Vojvođanski premijer na kraju se zahvalio Ambasadi Srbije u Kraljevini Belgiji i Misiji Republike Srbije pri Evropskoj uniji na uspešnoj i plodotvornoj saradnji i pohvalio rad tima Kancelarije Vojvodine u Briselu.
„Jedan od ciljeva Kancelarije Vojvodine u Briselu, bio je i biće privlačenje stranih investicija i predstavljanje ekonomskih potencijala koje naša pokrajina poseduje. Mislim da danas, na drugi rođendan našeg predstavništva u Briselu, većina od vas zna da je Vojvodina privukla skoro polovinu svih stranih investicija u Srbiji, kao i da je preko 80 odsto odobrenih fondova iz IPA programa namenjenih Srbiji – realizovano na teritoriji Vojvodine. Mi brzo učimo i oslanjamo se na uređenu infrastrukturu, na obrazovane stručnjake koji govore više srednjoevropskih jezika, na prerađivačku industriju i jaku poljoprivredu, na energetiku i jak IT sektor“, naveo je Pajtić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.