Vojvođanski štafir na poklon nevestama

VIDEO K9: U Muzeju grada u toku je izložba "Hajde, brate, kupi svate - srpska svadba", autorke, kustosa, Dušanke Marković. U okviru izložbe je organizovana akcija prikupljanja štafira za jednu buduću nevestu koja će ovaj bogati poklon Muzeja na dar dobiti na zatvaranju izložbe 18. aprila.

0
586

Izložba o srpskoj svadbi pokriva prostor današnje Vojvodine, a vremenski period od 18. do polovine 20. veka.

Na izložbi su, kroz predmete, fotografije i tekstove, objašnjeni brojni svadbeni običaji i data njihova tumačenja. Neki od običaja prikazani su scenski. Najveći deo eksponata pripada fondu Muzeja grada Novog Sada, a deo je preuzet iz drugih muzeja, galerija, arhiva, ali i privatnih kolekcija.

“Veliki broj običaja se upražnjavao. I veliki deo tih običaja se poklapa sa svadbenim običjima Srba koji su živeli na drugim teritorijama, što govori i o samom poreklu vojvođanskih Srba, ali ima dosta toga specifičnog što su vojvođanski Srbi primili od drugih etničkih zajednica u tom njihovom suživotu više vekova”, rekla je autorka izložbe.

Priča o srpskoj svadbi je priča o srpskom identitetu, o odnosu prema tradiciji, o srodničkim i porodičnim relacijama, o transformaciji obrednih rituala, o mladima, o ženi.

“Jedna karakteristika koja nije u vezi sa drugim oblastima gde Srbi žive, jeste da u Vojvodini nije morala biti tipično bela venčanica. N aizložbi se može videti da su neveste nosile kostime u različitim bojama. Uvek je to bio kvalitetan materijal, svila, brokat, ali nije morala biti isključivo bela venčanica, što je očito uticaj drugih etničkih zajednica”, navela je Marković.

Marković kaže da se od starih običaja do danas, na venčanjima i svatovima zadržalo kumstvo, veridba, mada su danas prosidba i veridba jedan događaj obično. Zadržalo se i momačko, kao i devojačko veče. I danas je običaj da nevesta ima spremu koju donosi od svoje kuće, a Muzej grada obradovaće na zatvaranju izložbe jednu buduću nevestu bogatim štafirom.

“Svakog utorka u okviru ove izložbe imamo muzejska prela na kojima pripremamo devojačku spremu. Odziv je fantastičan. Nastojimo da na tim prelima zapevamo i zaigramo, nastojimo da imamo goste”, kazala je Marković.

Sutra će biti održano još jedno prelo u Muzeju grada u Dunavskoj 29. na kojem će biti organizovana izložba vezenih slika Ljiljane Koković i predavanje Aleksandre Novakov, koja će govoriti o sličnostima i razlikama svadba u Vojvodini i Prizrenu.

Muzej grada poziva sve umetnike i zantalije koji bi se priključili akciji darivanja neveste, a buduće mlade da se prijave i možda baš one osvoje vojvođanski štafir.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.