Vojvođanski paori građani drugog reda

VIDEO K9: Vest o zakupu vojvođanskih oranica od strane Arapa, uznemirila je mnoge poljoprivrednike, naročito ako se uzme u obzir činjenica da će se zemlja Arapima davati po znatno nižoj ceni od tržišne.

570

Tim povodom poljoprivreednike iz Sivca, Kule i Bačke Palanke primio je vršilac dužnosti pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, a koji će se, kako je posle sastanka izjavio, u ponedeljak sresti i sa ministarkom poljoprivrede.

Pokrajinska vlada podržava vojvođanske poljoprivrednike i protiv je ugovorene investicije sa Arapima. Kako je pojašnjeno posle sastanka, investicija podrazumeva davanje državnog zemljišta u zakup Arapima na 60 godina i to za duplo manje cene od tržišnih cena zemljišta, tačnije plaćaće 250 umesto 500 evra, pojasnio je Branislav Bugarski.

Poljoprivrednici kažu da su zatražili sastanak u Pokrajinskoj vladi smatrajući da prava poljoprivrednika treba tražiti sa pokajinskog nivoa, jer je reč o vojvođanskoj zemlji.

[pull_quote_center]“To zemljište smo mi obrađivali u zakupu od tri godine, doterali ga u red i sad se daje arapskoj kompaniji bez nadmetanja, što znači da smo mi građani drugog reda. Ako je ta firma registrovana u Srbiji, neka se kao i svako drugo pravno lice pojavi na licitaciji i zakupljuje zemlju pod istim uslovima kao i mi” kaže Radomir Božović poljoprivrednik iz Sivca.[/pull_quote_center]

Božović je rekao da domaćim poljoprivrednicima koji su do sada zakupljivali i obrađivali državno zemljište nije bilo dozvoljeno da stave sisteme za navodnjavanje na te parcele. Poljoprivrednici dodaju da zaštita zemljišta niej samo interes pojedinaca, već intres čitave zemlje, ali i budućih naraštaja s obzirom da se zemljište prema njihovim rečima izdaje na period od 60 godina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.