Vojvođanski klub: Autonomija, ne i secesija

VIDEO K9: Vojvođanski klub najoštrije je osudio, kako su naveli, "neodgovornu zloupotrebu Vojvodine zarad sakupljanja dnevno-političkih poena", ali i manifestacije, kako kažu, "naknadne pameti za rešavanje pitanja Kosova, povodom održavanja referenduma u Kataloniji". Ono za što se zalaže Vojvođanski klub danas je federalni status Vojvodin, koji bi bio garantovan Ustavom Srbije.

0
714

Nedopustivo je da legitimnu, odmerenu i ozbiljnu podršku koju je većina vojvođanskih nevladinih organizacija i stranaka iskazala prema pravu građana Katalonije na održavanje referenduma i vlast i mediji tumače kao “podršku separatizmu”, uz optužbe za “vojvođanski separatizam”, saopšteno je iz Vojvođanskog kluba.

Ove ptužbe, kako kažu, na srpskoj političkoj sceni nisu, nažalost, ništa novo još od 1932. godine.

“Svi koji se zalažu za viši stepen autonomije Vojvodine, a posebno oni koji se, kao Vojvođanski klub, zalažu za federalizaciju Srbije i za to da Vojvodina ima status republike u federalnoj Srbiji, po pravilu bivaju optuženi za secesionizam. To je tako oduvek”, kaže dr Branislava Kostić, predsednica Vojvođanskog kluba.

Secesionizam koji se pojavio u Vojvodini suštinski nema veze sa Katalonijom, Škotskom i sličnim zemljama, već sa teškim položajem u kojem se danas nalazi Vojvodina i Vojvođani u Srbiji, smatra Kostić.

Separatizma u Vojvodini do pre dve godine nije bilo, rekla je Kostić i dodala da ga danas ima i zastupaju ga, pre svega, mladi ljudi koji nemaju strpljenja za postepene promene.

“Ono što je, međutim, takođe pravilo, to je – što je gori položaj Vojvodine, to su žešće ideje vezane za njenu autonomiju. U normalnim okolnostima, kada ne bi bilo eksploatacije Vojvodine koja postaje sve drastičnija, i te ideje o secesionizmu bile bi daleko manje izražene. Danas, kada je Vojvodina devastirana, kada je vojvođanska zemlja u najvećem delu opljačkana, kada su naši resursi potpuno razvašćeni, u suštini je normalno da se pojavljuju ideje koje kažu – e, pa sada je nama dosta”, navodi Kostić. 

U Vojvođanskom klubu ističu da oni nisu separatisti, već se zalažu da Vojvodina ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, kao federalna jedinica u Srbiji, u okvirima svojih Ustavom definisanih prava.

“Vojvodina da bi mogla da zaštiti svoje resurse i da se u Srbiji razvija kao multikulturalna, kao multinacionalna, morala bi da ima sopstvenu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, morala bi da ubira poreze na svojoj teritoriji, morala bi da ima mehanizme da štiti svoje resurse, odnosno, pravne, ekonomske, političke mehanizme, kojim će zaštititi ono što Vovodina jeste i, što je takođe važno, da zaštiti svoju specifičnost”, kažu u Vojvođanskom klubu. 

Vojvođanski klub se godinama zalagao da Vojvodina dobije stepen autonomije koji će sve to da podrazumeva, istakla je Kostić.

Međutim, nakon smene vlasti u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, zaključili su da ne mogu biti zadovoljni nikakvim stepenom autonomije koji nije upisan doslovno i decidno u Ustav, jer bi samo to, kako je navela, bila kakva-takva garancija na duži rok položaja Vojvodine u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.