Vojna obuka za rezervni sastav

VIDEO K9: U jedinicama Vojske Srbije počela je vojna obuka građana koji nisu služili vojsku, a nalaze se u rezervnom sastavu.

360

Prvo obučavanje lica iz rezervnog sastava koja nisu odslužila vojni rok, organizovano je u oktobru 2018. godine, a cilj je obučavanje mlađih rezervista, od 30 do 35 godine života.

U Ministarstvu odbrane objašnjavaju da će u skladu sa potrebama Vojske Srbije, na obuku biti pozvano nekoliko stotina vojnih obveznika iz ove kategorije, kako bi stekli osnovna vojnička znanja. U ovoj godini planirana su dva termina, u maju i novembru u ukupnom trajanju od po 30 radnih dana. Nakon toga oni će biti raspoređeni u rezervni sastav Vojske Srbije. Isti način prevođenja u rezervni sastav važiće i za žene koje su dobrovoljno odslužile vojni rok sa oružjem.

Srbija trenutno ima 50.000 rezervista, a obuka se realizuje u cilju stvaranja još jednog izvora popune jedinica Vojske Srbije licima iz rezervnog sastava mlađih godišta i odgovarajuće specijalnosti.

Prema planu Ministarstva, 6. aprila biće organizovane jednodnevne obuke za mladiće starije od 30 godina na teritoriji Subotice, Sremske Mitrovice i Novog Sada.

Mladići s područja centara MO Zrenjanin, Kikinda, Pančevo i Novi Sad u kasarni će se naći 13. aprila, a nova grupa iz ovih centara naći će se 11. maja i 15. juna.

U Ministarstvu odbrane napominju da je svaki rezervista dužan da na poziv, koji stiže 30 dana pre vežbe, svoje eventualno odsustvo opravda osam dana ranije. Za neopravdani izostanak, sledi kazna do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.