Vodostaj Dunava izuzetno nizak, kuda na pecanje?

VIDEO K9: Ribolovci iz Ribolovačkog saveza Vojvodine ljubitelje pecanja, gledaoce Kanala 9, i ovog petka savetuju gde mogu da odu na pecanje tokom vikenda koji je pred nama.

0
1972

Iako nas je zahvatio toplotni talas i tropske temperature traju danima, voda u rekama nije zagrejana do mere u kojoj bi mogla da ugrozi riblji fond.

Ali ono što predstavlja problem za ribu pri ovako visokim temperaturama su kanali, stajaće vode i jezera, kaže Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

“Dunav, Tisa, to su moćni i veliki džinovi, oni trpe temperature od 25, 26, 27, 28 stepeni. Mesta gde riba strada i što je problematično jesu kanali, zatvorene vode, jezera, dunavci, to gde nemamo pokret vode, gde su plitke vodene površine i nemaju volumen gde bi mogla riba da se rashladi. Čak i tu dok je ovako visoka temperatura nemamo neki poseban problem. Ali kad dođe do naglog zahlađenja tada imamo problem, tada dolazi do prevrtanja vode kada se donji sloj vode podiže zato što je topliji od gornjeg sloja i tada dolazi do uginuća ribe”, naveo je Jovanović.

Iskusni ribolovac Jovanović kaže da dodatni problem predstavlja vodostaj Dunava koji je trenutno izuzetno nizak.

“Ovo je katastrofa, 90 cm je sada vodostaj Dunava, možda sad i manje, što je jako malo. Znamo da kanalskim sistemom Rajna – Majna – Dunav gospoda iz Nemačke mogu da kontrolišu vodostaj Dunava i ovde kod Novog Sada. Prema tome, ako bi bili ljubazni malo da odvrnu te branice da dobijemo malo vode, pošto mi na ovom dunavcu skoro nećemo moći ni da isplovimo, jer na vodostaju od 60, 70 cm više nema isplovljavanja”, kazao je Jovanović.

Promenljiv vikend je pred nama, meteorolozi najavljuju i oblake i sunce, uz moguće pljuskove. Ribolovcima koji se odluče da izađu na vodu, Jovanović savetuje da se babuška dobro peca fider tehnikom na Kanalu od Srbobrana, prema Turiji, Nadalju i Bačkom
Gradištu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.