Vode Vojvodine: Preduzimamo sve mere da sprečimo ekološku katastrofu na Čonopljinom jezeru

Povodom vesti o pomoru ribe u Čonopljinom kezeru zbog niskog vodostaja, oglasilo se JVP Vode Vojvodine saopštenjem da čine sve kako bi sprečili ekološku katastrofu na toj lokaciji.

0
13

Riblji fond na akumulaciji „Čonoplja“, koji je ugrožen zbog presušivanja jezera usled visokih temperatura i najveće suše od 2012. godine, izmešta se po hitnom postupku, saopšteno je iz ovog preduzeća.

“Translokacija ribe obaviće se sutra, uz inspekcijski nadzor i poštovanje svih predviđenih procedura, a riba će do premeštanja na drugu lokaciju – u najbliži kanal Hs DTD, biti smeštena u specijalizovane bazene sa kiseonikom. Ovaj izuzetno zahtevan posao JVP „Vode Vojvodine“, u cilju spašavanja ribljeg fonda, prvi put preduzima posle više od decenije. Pomor ribe prijavljen je juče ujutro, a najviše je uginulih jedinki tostolobika preko 10 kg, kojima je potrebna veća količina kiseonika, te su zbog toga osetljivije vrste”, stoji u saopštenju.

U Vodama Vojvodine navode da je spuštanje nivoa vode usled visokih temperatura na ovoj lokaciji problem je koji traje godinama, jer se jezero snabdeva vodom isključivo iz atmosferskih padavina i akumulacija se ne može dopunjavati vodom iz prirodnih vodotoka ili kanalske mreže.

Dodaju i da sušenju akumulacija doprinosi i neodgovoran odnos poljoprivrednika, usled samoinicijativnog bušenja bunara, bez sprovođenja zakonske procedure.

“Imajući sve to u vidu, a u cilju konstantnog snabdevanja vodom te akumulacije i spašavanja ribljeg fonda, JVP „Vode Vojvodine“ intenzivno radi na projektu njenog povezivanja sa kanalom Hs DTD „Vrbas-Bezdan“. Akumulacija „Čonoplja“ postaće deo budućeg podsistema „Telečka“, iz kojeg će se vodom snabdevati severna Bačka”, kažu u Vodama Vojvodine.

Dodaju da će, u okviru ovog zahtevnog projekta, za koji je potreban duži vremenski period, biti izgrađeno čak pet crpnih stanica, tri izlivne građevine, mnoštvo ustava i propusta, a kanalska mreža biće duga preko 50 kilometara. Investicija će koštati više od 4,5 milijarde dinara, a kada projekat bude gotov omogućiće navodnjavanje 25.144 hektara. Nakon toga će akumulacija „Čonoplja“ postati veštačka i više neće zavisiti od atmosferskih i klimatskih uslova.

Trenutno je u pripremi projektno-tehnička dokumentacija za ovaj projekat.

Iz preduzeća napominju i da na brani akumulacije „Čonoplja“ nema nikakvih oštećenja niti curenja vode, te da informacija koju su preneli pojedini mediji ne odgovara činjeničnom stanju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.