Voda za piće ispravna, u Dunavu fekalije

VIDEO K9: Voda za piće u Novom Sadu uglavnom je ispravna i preporučljiva za ljudsku upotrebu. Kada je reč o bunarima, voda je uglavnom neispravna, a u dva bunara su primećene i fekalije. Pokazatelji fekalnih zagađenja prisutni su i u Dunavu, te se kupačima na Štrandu i drugim novosadskim plažama savetuje obavezno tuširanje nakon izlaska iz vode.

0
1355

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je da je na osnovu kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće iz fabrike vode i vodovodne mreže Vodovoda i kanalizacije ustanovljeno da je voda ispravna u više od 98% uzoraka.

“Svakog dana se vrši uzorkovanje 18 uzoraka vode za piše i na osnovu i za ukupno 558 uzoraka tokom amaj utvrđena je zdravstvena ispravno na ukupno 98%, odnsono 547 uzoraka. Kada zdravstvenu isrpavnost razddvojimo na mikrobioloku i fizičkohemijsku utvrđeno je da je mikrobiološki bilo ispravno 99% uzoraka, a da je fizičko hemijski bilo ispravno 98,9% uzoraka. Znači, vodosnabdevanje Grada Novog Sada je redovno”, rekao je dr Emil Živadinović iz Centra za higijenu i humanu ekologiju.

Institut za javno zdravlje Vojvodine u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva obavlja kontrolu zdravstvene ispravnosti vode za piše i iz javnih bunara na teritoriji grada, koji se smatraju alternativnim izvorima vodosnabdevanja, te se ni ne očekuje da budu u potpunosti ispravni, rekao je Živadinović.

“Alternativno, znači koristivo onda kada nema drugog izvora. Tako da, na osnovu analize deset bunara koliko je obuhvaćeno našim programom praćenja, svi su bili fizičkohemijski neispravni, što je za očekivati, mada te fizičkohemijske neispravnsti ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi, ali definitivno, mikrobiološke neispravnosti u vidu pokazatelja fekalnih zagađenja, u uzorcima vode bunara Snežna Marija, to je na putu ka Sremskim Karlovcima i vode bunara na Ribarskom ostrvu”, naveo je dr Živadinović.

Osim ova dva bunara, voda u ostalim bunarima je uglavnom bez fekalnog zagađenja. Bez obzira, preporuka Instituta za javno zdravlje Vojvodine je da Novosađani koriste vodu iz gradskog vodovoda.

Počevši od 1. juna, Institut sporovodi i utvrđivanje prametara ekološkog i hemijskog statusa površinskih voda na teritoriji Grada. Uzorkovanje površinske vode reke Dunav namenjene kupanju i rekreaciji na Štrandu vrši se svakodnevno, dok se uzorkovanje na Oficircu, Futogu i na Begečkoj jami vrši jednom nedeljno.

“Rezultati analiza za prvu polovinu meseca, ukupno 21 uzorak, pokazuju da je tri četvrtine uzoraka odgovaralo propisanom ekološkom i hemijskom stautusu koji omogućuje kupanje i rekreaciju građana na vodi. Bez obziora što uzorci u najvećem procentu odgovaraju propisanom normativu, mi ipak pozivamo na oprez, zato što mi u svakom uzorku površinske vode nalazimo prisustvo fekalnih mikroorganizama, a u čak 70 do 80% uzoraka pronađemo prisustvo mikroorganizama pokazetalja svežeg fekalnog zagađenja”, istakao je dr Živadinović.

U Institutu za javno zdravlje apeluju na posetioce Štranda da se ponašaju kulturno kako se ne bi pronalazili pokazatelji svežeg fekalnog zagađenja, kao i da ne vode kućne ljubimce na plažu koja nije za to predviđena.

Ukoliko, pak, odluče da se kupaju u Dunavu, kupači nakon izlaska iz vode moraju da se istuširaju ispravnom vodom, izričit je Živadinović. Apel se odnosi i na pušače koji ostavljuju opuške za sobom.

Osim toga, s obzirom na visoke temperature i visoko UV zračenje, preporuka je upotreba zaštitnih krema, šešira, naočara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.