VoBaNISTA – zvezdana turistička atrakcija

VIDEO K9: Zahvaljujući niskom svetlosnom zagađenju, noćno nebo nad Vojvodinom i mađarskim regionom Bač-Kiškun je turistički resurs koji će biti iskorišćen kroz projekat prekogranične saradnje čija je realizacija već počela. Projekat, koji pod nazivom VoBaNISTA u visokom procentu kofinansira Evropska unija trajaće do 1. marta 2020. godine.

0
586

,,Noćno nebo Vojvodine i Bač-Kiškuna kao nova turistička atrakcija”, ili kraće, VoBaNISTA, projekat je koji zajednički realizuju susedne regije kroz Interreg-IPA program, koji EU finansira sa 85% sredstava.

Na projektu sarađuju novosadski Prirodno-matematički fakultet sa astronomskim udruženjima iz Novog Sada i Bačke Palanke i, sa druge strane, vodeća institucija fondacije astronomske opservatorije iz Baje.

“Ideja je bila da se opštoj i široj javnosti i građanstvu prikaže sadržaj ovog projekta, znači bili su prisutni predstavnici medija, ali isto tako institucija kao što je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-tehnološku delatnost, ali recimo predstavnici Pokrajinskog zavoda za sport i sportsku medicinu, i drugih institucija koje će imati važnu ulogu kod realizovanja ovog projekta u smislu logistike i podrške samom ovom projektu”, naveo je prof. dr Dušan Mrđa, rukovodilac projekta.

Ovaj projekat će biti realizovan nizom radionica koje će imati za cilj da ukažu na problem svetlosnog zagađenja. Prva od njih biće astronomski kamp na Fruškoj gori, gde će učesnici imati priliku da se takmiče u pronalaženju astronomskih objekata i da ujedno uživaju u prirodnom okruženju našeg nacionalnog parka.

“Zatim će uslediti jedan vorkšop, takođe na Fruškoj gori, na Andrevlju, čiji će cilj biti da se ukaže na problem svetlosnog zagađenja. To je nešto o čemu se relativno malo kod nas zna i pominje, a problem je u da kažemo bespotrebnom rasipanju i energije i svetlosti koja se usmerava u atmosferu i bez potrebe nam zaklanja pogled na noćno nebo, a sa druge strane kvari uobičajeni čovekov bioritam”, naveo je Mrđa.

Predviđeno je održavanje i astronomskog kampa jula na Letenki, tako da će kroz niz predavanja, astonomskih i tema iz fizike ovaj predeo biti predstavljen zainteresovanim građanima i turistima biti realizovano na samoj Fruškoj gori.

Na PMF-u planiraju da projekat realizuju kroz uz pomoć mobilne opservatorije koje će posmatračima omogućiti pogled na noćno nebo sa napovoljnijih lokacija, kao i transport turista kroz ekskurzije ili osmatračke vikende.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.