VMA obeležila 172 godine postojanja

Vojnomedicinska akademija (VMA) obeležila je danas 172 godine postojanja, na svečanosti kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

2623

Najboljima su uručena priznanja, pa je Klinika za neurohirurgiju dobitnik nagrade za najbolju jedinicu VMA, koju je primio načelnik pukovnik dr Ranko Raičević, a nagrađen je i Sektor za farmaciju VMA.

Medalje “dr Vladan Đorđević”, koje se dodeljuju najboljim hirurzima, uručene su dr Vladislavu Stepiću i dr Radoju Čoloviću.

Zamenik načelnika VMA pukovnik prof. dr Dragan Dinčić istakao je da je ta ustanova uvek pripadala i uvek će pripadati svim građanima i da je ušla u kolektivnu svest kao odrednica uspešnosti i poverenja.

Kako je rekao, 172. godine duga istorija postojanja i rada potvrđuje posvećenosti VMA jednoj od najuzvišenijih aktivnosti – lečenju bolesnih i povređenih.

On je podsetio da je prošle godine promovisana prva generacija potporučnika sanitetske službe, za koje je rekao da su budućnost kojoj se svi raduju, “mladi ljudi koji su svesni da je znanje moć”.

Dinčić je, čestitajući Dan VMA odao priznanje svim zaposlenim u toj ustanovi, za naporan rad koji iskazuju.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Nenad Nerić istakao je da je VMA jedna od najpriznatijih ustanova u zemlji i regionu, te da malo država može da se pohvali ovako dugom i bogatom tradicijom.

VMA je danas moderna i priznata ustanova, koja u svom sastavu ima 27 klinika, 17 instituta, Hitnu pomoć, hiperbaričnu medicinu, kliničku farmakologiju, ropraspolaže sa 25 operacionih i sedam hirurskih sala.

Broji 1.200 bolničkih postelja, a godišnje hospitalizuje oko 35.000 pacijenata, obavi oko 20.000 hirurških intervencija i više od pola miliona specijalističkih pregleda.

Na početku svečanosti amaterski hor Ministarstva odbrane izveo je himnu “Bože pravde”, a glumac Tihomir Stanić pročitao je odlomak iz osnivačkog akta bolnice iz 1844. godine, koji se čuva u Arhivu Srbije.

Svečanosti u Domu Vojske prisustvovali su i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković, predstavnici VS i Ministarstva odbrane, ministri Željko Sertić i Jadranka Joksimović, predstavnici SPC, kulturnog života.

VMA je osnovana 2. marta 1844. ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića, kao prva centralna vojna bolnica. (Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.