VLASNIK “AMAZONA” KUPIO VAŠINGTON POST

662

Senzacija u svetu štampanih medija: jedan od najuticajnijih američkih dnevnika prešao u ruke Džefa Bezosa, jednog od najuspešnijih internet preduzetnika.

Kompanija „Vašington post” saopštila je sinoć da je svoj glavni proizvod, dnevni list „Vašington post” (osnovan 1877.) prodala jednom od najuspešnijih internet preduzetnika, Džefu Bezosu (49), osnivaču i vlasniku najveće onlajn robne kuće „Amazon”.

Vest je istinska senzacija u svetu štampanih medija, najveća posle transakcije iz decembra 2007, kada je vodeći ekonomski dnevnik sveta i najtiražniji američki list „Volstrit džurnal” prešao u ruke globalnog medijskog tajkuna Ruperta Mardoka i njegove „Njuz korporacije”. „Vašington post” je već četiri generacije u vlasništvu porodice Grejem. Dnevnik američke prestonice prodat je po relativno niskoj ceni – samo 250 miliona dolara , a u cenu su uračunata i druga izdanja, kao što je magazin „Forin polisi”.Cela transakcije treba formalno da se okonča u roku od 60 dana.

Vest o prodaji „Vašington posta” je apsolutno iznenađenje: pregovori o tome su očigledno vođeni u velikoj diskreciji. To što dnevnik koji se proslavio i u istoriju svetskog novinarstva ušao podvizima kao što su raskrinkavanje afere „Votergejt” koja je dovela do ostavke predsednika Ričarda Niksona i otkrivanjem istine o Vijetnamskom ratu („Papiri Pentagona”) prelazi u ruke jednog od najbogatijih ljudi sveta, medijska je vest prvog reda i novi dokaz globalne krize štampanih medija (samo pre dva dana kompanija „Njujork tajms” je vlasniku jednog sportskog tima prodala „Boston gloub”).

„‘Post’ je mogao da opstane i da u dogledno vreme postane profitabilan”, izjavio je svom listu glavni direktor kompanije „Vašington post” Donald Grejem. „Ali mi smo hteli nešto više od preživljavanja”.

Novinski deo kompanije „Vašington post” je u poslednjih šest godina izgubio oko 40 odsto operativnih prihoda (mahom zbog pada oglasa), dok mu je tiraž već godinama u postojanom opadanju.

Džef Bezos koji se dosad nije ogledao u medijskom biznisu, bio je uspešan u svemu čega se dohvatio. U prvoj izjavi „Vašington post” je nazvao „velikom institucijom” i izneo optimizam u pogledu njegove budućnosti. Naglasio je i da list „ima obaveze prema čitaocima, a ne prema vlasnicima”.

Kako je izneto, neće biti promenjen glavni urednik, a na mestu izdavača (direktora lista) ostaje Katarina Vejant Grejem. Poručeno je i da neće biti ni otpuštanja među oko 2.000 zaposlenih u listu, piše “Politika”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.