Vlasi zadovoljni statusom

VIDEO K9: U Petrovcu na Mlavi, sedištu Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine juče je održan sastanak direktorke Kacelarije vlade Srbije za ljudska i manjinska prava i rukovodstva te nacionalne manjine.

0
211

Srbija sprovodi jasnu i održivu politiku unapređenja položaja svih nacionalnih manjina, pa i vlaške, što potvrđuju i izveštaji Evropske komisije i druge ekspertske grupe, izjavila je direktorka Kancelarije vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović u Petrovcu na Mlavi nakon radnog sastanka sa Nacionalnim savetom vlaške nacionalne manjine.

Na sastanku je bilo reči o aktivnostima saveta, kao i unapređenju saradnje s predstavnicima vladine kancelarije.

“Dakle, razgovarali smo o temama koje su od značaja za rad Nacionalnog saveta, koji su predstavnici Vlaške nacionalne manjine prepoznali kao važne i ključne za ovaj sastanak. Dogovorili smo dobar plan aktivnosti za naredni period i mislimo da možemo još dodatno da unapredimo, naravno, svoju saradnju. Mi nemamo previše otvorenih pitanja, nemamo probleme koji su opterećivali bilo kakvu saradnju u prethodnom periodu između ovog saveta i vlade Republike Srbije. Nastavićemo tako i dalje”, navela je Paunović.

Naša zemlja kontinuirano sprovodi zakone o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kao iz Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, rekla je Paunović i dodala da će od jeseni biti organizovana obuka za nacionalne savete u vezi sa efikasnijim i transparentnijim finansijskim poslovanjem saveta, posebno kada je reč o upotrebi sredstava iz budžeta Srbije.

“Moram da izrazim i veliko zadovoljstvo, a upravo smo obavestili i direktorku kancelarije da ove godine imamo veći broj dece koja su se opredelila, odnosno njihovi roditelji da njihov izborni predmet u školi bude vlaški govor sa elementima nacionalne kulture. Dakle, naša zajednica prepoznaje naš rad. Naša zajednica ceni naš rad i naša zajednica smatra da više nije sramota reći za sebe da si Vlah, da imaš određene posebnosti, a to su posebnosti u oblasti kulture, tradicije, običaja”, izjavio je Novica Janošević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha.

On je dodao da su tehnička pitanja koja su bila na dnevnom redu i određene nejasnoće koje je nacionalni savet imao, razjašnjeni što, kako je kazao, pokazuje brigu države za ovu nacionalnu zajednicu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.