Vlada usvojila predlog rebalansa budžeta

VIDEO K9: Vlada Srbije usvojila je danas predlog rebalansa budžeta za 2022.

0
20

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2022. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi i primanja u iznosu od 1.709,5 milijardi dinara.

Poreski prihodi planirani rebalansom budžeta su 1.490,6 milijardi dinara, neporeski iznose 199,7 milijardi, a rashodi i izdaci 1.988,5 milijardi dinara, navedeno je u saopštenju.

Za kapitalne investicije izdvojeno je 419,2 milijardi dinara, odnosno 5,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je na nivou opšte države ta brojka oko 512,7 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto BDP.

Na sednici Vlade je usvojen i Predlog zakona o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina na osnovu kojeg će mladima te populacije biti uplaćen iznos od po 5.000 dinara, uređen način isplate i druga pitanja koja su od značaja za dobijanje te novčane pomoći.

Uslov za dobijanje pomoći je da imaju navršenih 16 do navršenih 29 godina na dan stupanja na snagu ovog zakona, da su državljani Srbije i da imaju prebivalište na teritoriji Srbije.

Nakon unošenja osnovnih ličnih podataka na portalu Uprave za trezor –  idp.trezor.gov.rs (JMBG, broj lične karte i ime banke), biće im zavedena prijava čiji će status tu moći i da provere, a prijavljivanje će biti omogućeno od 1. do 15. decembra 2022. godine.

Da bi dobili novac, potrebno je da se svi mladi prijave na portalu Uprave za trezor, bez obzira da li su se ranije prijavljivali za pomoć koju je država davala i da u trenutku prijave imaju važeću ličnu kartu.

Istovremeno, primaocima novčane socijalne pomoći i licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, novac će biti uplaćen bez podnošenja prijave, automatski.

Članovi vlade usvojili su dopunjen Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji predviđa povećanje penzija za novembar ove godine u iznosu od devet odsto.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.