Vlada Slovačke se izvinila zbog prisilne sterilizacije Romkinja

Slovačka vlada službeno se izvinila zbog prisilne sterilizacije romskih žena koja se događala decenijama u toj zemlji.

0
14

Vladajuća slovačka koalicija objavila je izjavu u kojoj osuđuje kršenje ljudskih prava koje se dešavalo godinama, te se izvinila svim pogođenima, objavila je službena novinska agencija TASR.

Broj sterilizacija moguće je samo procenjivati, ali u pitanju je najmanje nekoliko hiljada žena koje su bile podvrgnute tom postupku, objavila je na svojoj službenoj stranici romska predstavnica u vladi.

Prema navodima vlade, prisilne sterilizacije odvijale su se između 1966. i 1989. s ciljem da se ograniči broj dece rođene u manjinskoj grupi Roma.

Međutim, prema priznanju vlade, i nakon pada komunizma, u periodu između 1990. i 2004, romske žene bile su bespravno prisiljavane u klinikama na pristanak na sterilizaciju nakon dobijanja dece. 

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i Savet Evrope godinama su tražile od Slovačke da prizna sistematsko kršenje ljudskih prava protiv Roma i da kompenzuje žrtve. 

Poverenica za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović pozdravila je, u objavi na Tviteru, izvinjenje slovačkih vlasti kao važan prvi korak. Ali, dodala je, mehanizam za kompenzaciju morao bi da bude što pre uspostavljen. (Jutarnji list)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.