Vlada RS prekida komunikaciju s Inckom

Vlada Republike Srpske saopštila je danas da prekida svaku komunikaciju i odnose s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom i OHR-om dok se ne izvini srpskom narodu zbog izrečenih uvreda, odnosno poređenja 9. januara - Dana Republike Srpske s danom osnivanja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

0
470

Vlada RS je na današnjoj sednici prihvatila inicijativu i zahtev udruženja i organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskih ratova u kojoj se od Incka traži da se izvini srpskom narodu zbog izrečenih uvreda, saopštila je Vlada RS.

Zahtev Vladi uputili su Boračka organizacija Republike Srpske, Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Savez logoraša Republike Srpske, Savez organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske i Udruženje amputiraca “UDAS”.

U saopštenju se dodaje da su zahtev uputili i Savez udruženja boraca NOR-a, Udruženje “Jasenovac-Donja Gradina” Banjaluka, Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske i Udruženje građana “Veterani Republike Srpske”.

Komentarišući proslavu Dana Republike Srpske 9. januara, Incko je rekao da za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska BiH i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu.

“Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana NDH. Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti”, rekao je Incko, a prenosi agencija Beta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.