VLADA PRIMORALA “GARDIJAN” DA UNIŠTI MATERIJAL

766

Britanska vlada primorala je redakciju Gardijana da uništi materijal koji je tom londonskom dnevniku dostavio bivši saradnik bezbednosnih službi SAD Edvard Snouden, izjavio je urednik Alan Rasbridžer (Rusbridger).

On je ispričao da ga je kontaktirao „visoki zvaničnik vlade koji je tvrdio da predstavlja premijera”, a potom je imao dva susreta sa tim zvaničnikom koji mu zatražio da „vrati ili uništi sav materijal na kojem je trenutno rađeno”.

Gardijan je objavio programe američke i britanske agencije za masovno praćenje nakon što mu je Snouden dostavio hiljade tajnih dokumenata.

U članku koji danas objavljuje Gardijan, Rasbridžer navodi da su mu vlasti rekle: „Lepo ste se zabavili. Sad hoćemo da nam vratite stvar”.

– Poruka je bila: “vratite materijal Snouden ili ga uništite”, ispričao je urednik.

On je kazao i da je vlada zapretila pokretanjem sudskog postupka kako bi došla do tih dokumenata u slučaju da ih Gardijan ne uništi.

-A onda se dogodio jedan od najbizarnijih trenutaka u dugoj istoriji Gardijana, ispričao je Rasbridžer i dodao da su uništavanje hard diskova u podrumu zgrade Gardijana nadgledala „dva stručnjaka za bezbednost”.

Velika Britanija pokušava da utiče na osobe povezane sa Snoudenom koji je trenutno u Rusiji gde je dobio privremeni azil.

Britanske vlasti juče su zadržale partnera američkog novinara Glena Grinvalda skoro devet sati na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu zakona o borbi protiv terorizma. Grinvald je objavljivao tekstove na osnovu informacija koje je dobio od Snoudena.

Snouden, bivši službenik Nacionalne agencije za bezbednost SAD koji je objavio tajne podatke o američkom programu prisluškivanja i nadzora komunikacija širom sveta, od 23. juna je bio u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo, a 1. avgusta je dobio privremeni azil u Rusiji, prenosi “Politika”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.