Vlada ograničila cene osnovnih životnih namirnica

Vlada Srbije donela je danas novu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica - brašna, suncokretovog ulja, mesa svinjski but, kristal šećera i UHT mleka sa 2,8 odsto masti.

0
55

Izmenjena je i Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte koja ističe danas, čime je produženo njeno trajanje do 31. jula.

Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica doneta je kako je navedeno, s obzirom na to da su cene sirovina i proizvođačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva.

Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte imenjena je čime je produženo trajanje sa obrazloženjem da postoji globalni poremećaj na tržištu naftnih derivata. Vlada je donela odluku i o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590 u cilju sprečavanja nestašice i obezbeđivanja sigurnog snabdevanja tržišta tim derivatom.

Na sednici je usvojena Uredba o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Vlada Srbije usvojila je izmene i dopune Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača električne energije, čime je dodatno pojednostavljena procedura za proizvodnju energije za sopstvene potrebe iz OIE.

Na današnjoj sednici doneta je izmenjena i dopunjena odluka o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, bitnih za stanovništvo kojom se određuje količina ulja od semena suncokreta u pakovanjima za prodaju na malo za koje se dozvoljava izvoz na mesečnom nivou.

Na sednici Vlade donet je i Zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve kupi do 131.000 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 40 dinara po kilogramu, sa PDV-om.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.