Vlada Kosova povećala taksu na uvoz proizvoda iz Srbije sa 10 na 100 odsto

Vlada Kosova usvojila je danas, na predlog ministra trgovine i industrije Endrita Šalje, odluku o povećanju takse za uvoz robe iz Srbije sa 10 na 100 odsto.

329

Portal koha.net je preneo da je Šaljin predlog podržao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj i da je Vlada Kosova odluku usvojila većinom glasova.

Portal je preneo da je Haradinaj rekao da izmedju Kosova i Srbije već izvesno vreme ne funkcioniše sporazum CEFTA.

U obrazloženju predloga odluke o povećanju taksi na 100 odsto, ministar trgovine i industrije Kosova je rekao da je imao u vidu analize odeljenja za trgovinu u tom resoru.

“Kosovski proizvodjači se susreću sa različitim netarifnim barijerama od strane Srbije tako da kosovski proizvodi ne mogu da udju na srpsko tržište. Srpske vlasti ne priznaju analize kosovskih proizvodjača i zahtevaju ponovnu procenu kosovskih proizvoda. I pitanje tranzita i dalje ostaje ozbiljna smetnja za kosovske kompanije dok uvoze ili izvoze u zemlje EU i prolaze kroz teritoriju Srbije”, kazao je Šalja.

On je naveo i da i BiH ima iste trgovinske barijere prema Kosovu kao i Srbija.

“Trgovinska razmena izmedju Kosova i BiH jasno pokazuje da se povećava uvoz u odnosu na izvoz kosovskih roba. Istovremeno kosovske kompanije ne mogu da budu deo ponuda u javnim ponudama u Srbiji. Sa druge strane ima preko sto javnih ponuda koje su kompanije iz Srbije dobile na Kosovu”, rekao je ministar.

Šalja je dodao da “niko ne može zahtevati da prodaje svoje proizvode na kosovskom tržištu a da zabrani prodaju kosovskih proizvoda na svom tržištu”.

“To je recipročan odnos koje mi zahtevamo. Upravo polazeći od toga, tražim da prihvatite predlog koji ste dobili”, kazao je Šalja.

Vlada Kosova je pre dve nedelje uvela taksu od 10 odsto za proizvode iz Srbije i BiH koji se uvoze na Kosovo.

Vlade Srbije i BiH osudile su tu odluku o povećanju taksi, dok je Evropska unija zatražila poštovanje sporazuma CEFTA. Predsednik Srbije Aleksandar Vući je rekao nema nastavka dijaloga Beograda i Prištine dok kosovske vlasti ne povuku odluku o taksama. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.