Vlada donela uredbu za finansijsku podršku proizvođačima suncokreta

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta iz ovogodišnjeg roda.

0
21

Uredba je, kako je saopšteno, doneta s obzirom na to da je bilo neophodno održati prehrambenu sigurnost stanovništva i ublažiti posledice trenutne situacije, uzrokovane rastom cena inputa i sušom koja pogađa poljoprivrednu proizvodnju.

Takva situacija istovremeno je otežala položaj proizvođača koji očekuju prihod od svoje proizvodnje da bi mogli da ulažu u jesenju setvu pšenice, ostalih žita i uljane repice, koja je od izuzetnog značaja za prehrtambenu sigurnost stanovništva.

Vlada je donela i Uredbu o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta sa ciljem da se zaštiti tržište i spreče deformacije u formiranju cene suncokreta, koja preovladjujuće učestvuje u formiranju cene jestivog suncokretovog ulja, a koje je izuzetno važno za snabdevanje potrašača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

“U strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, veliki deo troškova odnosi se upravo na jestivo suncokretovo ulje i s obzirom na to da su cene sirovina i proizvodjačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva, bilo je neophodno doneti ovu meru”, navedeno je u saopštenju.

Na sednici je doneta i odluka o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

Donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i gradjane s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nestašice te robe na domaćem tržištu, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.