Vlada APV za gradnju malih hidroelektrana na mreži DTD

VIDEO K9: Pokrajinska vlada usvojila je na današnjoj sednici Informaciju o hidro potencijalima na kanalskoj mreži hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav. Ocenjeno je da je moguće napraviti malu hidroelektranu na brani na Tisi kod Novog Bečeja.

0
393

Na osnovu stručne analize date u Studiji hidroenergetskih parametara hidrosistema DTD i reke Tise, Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“, sačinilo je pregled mogućnosti za izgradnju malih hidrocentrala na kanalskoj mreži hidrosistema DTD.

Kako je u informaciji navedeno, studijom su definisani određeni uslovi koji su od značaja za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva (JPP) za izgradnju malih hidroelektrana na hidrosistemu DTD. Ocenjeno je da takva mogućnost postoji na brani na Tisi kod Novog Bečeja i banatskom delu hidrosistema DTD, dok je za bački deo hidrosistema DTD potrebno uraditi dodatne analize.

U zaključcima sa današnje sednice navodi se da je Pokrajinska vlada opredeljena u nameri da se u narednom periodu grade mini hidroelektrane na hidrosistemu DTD, kao obnovljivi izvor energije, koji nije dovoljno iskorišćen. Takođe, Pokrajinska vlada podržava „Vode Vojvodine“ da pokrenu postupak JPP radi izgradnje malih hidrocentrala na kanalskoj mreži hidrosistema DTD i zadužuju se JVP „Vode Vojvodine“ da, u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, proceni opravdanost primene određenog modela JPP za lokacije koje su definisane kao moguće za izgradnju malih hidrocentrala.

Na sednici je doneto i rešenje da se iz tekuće budžetske rezerve usmeri 2,8 miliona dinara Osnovnoj školi „Sveti Sava” u Kikindi, za sufinansiranje troškova radova na zameni krova na objektu fiskulturne sale.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.