Vlada APV otkupila 89 umetničkih slika

VIDEO K9: Pokrajinska vlada otkupila je 89 slika od Razvojne banke Vojvodine koja je u stečaju. Za ova umetnička dela izdvojeno je više od 6 miliona dinara.

0
38

Pokrajinska vlada otkupila je 89 umetničkih slika ukupne vrednosti 6.040.000 dinara koja su bila u vlasništvu Razvojne banke Vojvodine u stečaju.

Reč je o slikama velike umetničke vrednosti, navela je pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicima, Dragana milošević, i dodala da je ovo pokazatelj koliko Pokrajinska vlada čuva i neguje kulturnu baštinu.

U holu Pokrajinske vlada danas je izložen samo deo slika. Otkup, kaže Milošević, predstavlja nastavak tradicije pribavljanja akvizicija poznatih savremenih umetnika, što istovremeno predstavlja i obogaćivanje već postojećeg likovnog fonda.  

Snažan uticaj na čuvanje naše kulturne baštine, osnovna je poruka ovog otkupa, navodi Milošević i dodaje da je to trajno opredeljenje Pokrajinske vlade. U narednom periodu cilj je da se ova umetnička dela i adekvatno zaštite.

Milošević je podsetila i na skorašnji slučaj rasvetljavanja krađe slike “Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861.” koja se do okončanja slučaja nalazi u Cirihu, te izrazila nadu da će se ovo umetničko delo uskoro ponovo naći u prostorijama Muzeja Vojvodine.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.