VKS: Izmena pravila pre kraja meča

VIDEO K9: Stav Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa troškovima obrade kredita, protiv koje su advokati protestovali i obustavljali rad, u Udruženju za zaštitu potrošača Efektiva porede sa izmenom pravila tokom igre koja je još u toku.

0
28

Nakon protesta zbog stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa troškovima obrade kredita, adrvokati su u sredu i četvrtak obustavili rad, kako bi još jednom iskazali svoje protivljenje ovom stavu. U Udruženju za zaštitu potrošača Efektiva iz Beograda, koje je stalo uz proteste advokata, kažu da je nakon ove odluke VKS nebo granica u svemu onome što još može građanima da se dešava.

Predsednik Efektive podsetio je da je VKS 2018. zauzeo stav o nedozvoljenosti naplate troškova obrade kredita, nakon čega je, podneto oko 200.000 tužbi građana protiv banaka, gde je, prema njihovim procenama, oko 70 ili 80 hiljada ljudi zatražilo sudsku zaštitu.

Ovaj stav je, smatra Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja potrošača “Efektiva”, stvorio veliku pravnu nesigurnost i obesmislilo pravila našeg pravnog sistema.

Gavrilović je podsetio da je Vrhovnog kasacionog sud istog dana kada je doneo stav u slučaju banaka, zauzeo i stav da EPS imapravo da naplaćuje sporni trošak garantovanog snabdevača koji, kako je rekao, predstavlja zapravo trošak izdavanja računa, što je zabranjeno po zakonu o zaštiti potrošača.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.