Više sredstava za mehanizaciju

VIDEO K9: Najvažnije je ulagati u onu vrstu poljoprivredne porizvodnje koje će na duži rok na tržištu imati perspektivu, a jedna od njih je i stočarstvo, izjavio je Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović. Osim u stočarstvo, značajna sredstva izdvojena su i za mehanizaciju, a po prvi put u budžetu su opredeljena sredstva koja bi trebalo da ožive sela.

0
463

Ove godine novac iz budžeta je usmeren ka dugotrajnom razvoju poljoprivrede. Odabrane su grane koje imaju najbolju perspektivu, stoga je za njih i opredeljen najveći deo sredstava.

“Nama je jako važno da razvijamo one vrste poljoprivredne prozivodnje koje će na srednji i duži rok na tržištu i imaju perspektivu. Jedna od njih je i stočarstvo pored voćarstva i povrtarstva. Nije to samo za stočare, ima tu i novca koji je namenjen i za mehanizaciju i to dosta. Čak ima novca pet puta više u investicije u mehanizaciju i opremu nego što je bilo u 2016. godini. Nama je ideja da povećamo konkurentnost poljoprivrednih porozivođača, kako bi oni smanjili svoje troškove i tako ostao veći novac kod njih”, rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Skoro 760 miliona dinara je isplaćeno prošle godine po osnovu tova svinja, što je daleko više nego godina pre toga. Ulaganje u ovu delatnost je dovela do skoka izvoza mesa u novembru i decembru i kako navodi Nedimović, to je zato što imamo prerađivače.

“To je za mlade poljoprivredne prozivođače i grant od 10.000 evra. Na ovaj način želimo da, prvi put u budžetu i Republike Srbije i APV da imamo jedan alat, da podstičemo ljude da ostaju na selu i da dolaze na selo. Nije namenjeno samo ljudima koji dolaze u selo, ne to je i za one koji žive tamo. Nama je jako važno da napravimo jedan mehanizam koji će funkcionisati i omogućiti tim budućim poljoprivrednicima da budu u sistemu PIO, odnosno da budu praktično zaposleni u poljoprivredi”, naveo je Nedimović.

U budžetu su opredeljena sredstva i za podsticaj ovčarstva, kako ističe Nedimović, finansijski se podstiču za razvoj ovčarstva kako bi imali dovoljno materijala za preradu i izvoz. Da bi ozbiljni prerađivači uopšte radili sa srpskim tržištem mora postojati određena veća količina i zato ove godine postoje podsticaji za te grane.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.