Više sredstava za analize zemljišta

VIDEO K9: U Novom Sadu u toku je Drugi međunarodni i 14. nacionalni kongres Srpskog društva za proučavanje zemljišta pod nazivom "Rešenja i projekcije za održivo upravljanje zemljištem". Poznato je da Srbija ima dobru podelu zemljišta, ali da je kvalitet zemljišta značajno pogoršan.

0
553

Srbija ima dobru podelu zemljišta – oko hektar po stanovniku i oko 0,6 hektara poljoprivrednog zemljišta po stanovniku, ali treba uzeti u obzir i da su zalihe kvalitetnog zemljišta sve manje.

Razloga za to ima mnogo, izmeđuostalog i zbog stalne izgradnje
saobraćajnica, klimatskih promena, ali i ljudskog nemara.

U Upravi za poljoprivedno zemljište više puta su naveli da postoji
pogršanje kvaliteta zemljišta zbog neadekvatnog korišćenja agrotehničkih mera.

“Iskoristio bih ovu priliku da napomenem da smo za ovu godinu 20 miliona dinara za kontrolu polodnosti zemljišta, što je dvostruko više nego prošle godine, a moram da napomenem na 2015. nije uopšte bilo opredeljenih sredstava u tu svrhu. zaista zemljište kao prirodni resurs, neobnovljivi priorodni resurs jeste nešto čemu moramo posvetiti dužnu pažnju i uveren sam da u ovoj saradnji između Pokrajinskog sekretarijata i Poljoprivrednog fakulteta, kao najrelevantnije ustanove iz oblasti agrara, jeste nešto što svakako mora da da rezultat”, rekao je Vuk Radojević, sekretar za poljoprivedu APV.

Jedan od načina za uvođenje reda ali i praćenje radova jeste uvođenje tako zvane knjige polja kako bi se pratilo stanje plodoreda i sprovođenje agrotehničkih mera.

Skup je održan na Poljoprivrednom fakultetu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.