Više od sporta

VIDEO K9: Sprovođenje besplatnog programa "Sport u škole" u koji je uključena i škola Milan Petrović, pokazalo se kao višestruko korisno za decu sa posebnim potrebama koja je pohađaju. U ovoj ustanovi ističu da njihovim korisnicima sportske aktivnosti znače mnogo više od igre, te da mogu imati itekakvog uticaja na njihov dalji kvalitet života.

0
552

Program “Sport u škole” sa čijom je realizacijom Savez za školski sport grada Novog Sada počeo u februaru ove godine u svih 35 novosadskih osnovnih škola, sa uspehom se sprovodi i sa decom sa posebnim potrebama u ŠOSO Milan Petrović.

 

“Šta se postiglo? Postiglo se to, kod roditelja, da nisu izuzeti iz te priče, a kod dece jedna ogromna radost na njihovim licima kada se ulazi u fiskulturnu salu, da je to aktivnost, da i oni učestvuju, da zapravo svaki taj njihov pokret, bilo pasivan ili aktivan, pokret učešća u aktivnostima koja za njih ne znače samo tu neku sportsku aktivnost, kao kod sve druge dece”, rekla je mr Slavica Marković, direktorka ŠOSO Milan Petrović.

Svaki pokret koji ova deca načine predstavlja stimulaciju koja može podstaći neku drugu aktivnost, poput pisanja, crtanja i slično, navela je ona, što celom ovom sportskom programu koji se sprovodi u toj školi daje kompleksniji značaj.

“Ovde se individualno obraća pažnja svakom učeniku posebno. Znači, imamo korektivnu gimnastiku, razvojnu motoriku i osnovne elemente nekih sportskih igara, ono što može dete da uradi. Jednostavno, negde je potrebno jedan na jedan da se radi, jer imamo u grupama dece koja su slabovida, decu koja ne čuju i Savez za školski sport je izuzetno zadovoljan onim što je postignuto u ovoj školi”, objasnio je Goran Stevanović, iz Saveza za školski sport grada Novog Sada.

Sa decom po grupama u ovoj školi rade tri realizatora, koji svaku vrstu aktivnosti prilagođavaju potrebama i mogućnostima dece koja pohađaju ovu školu. Najvažnije je, ističu realizatori, da su deca zadovoljna i da im prilaze sa osmehom.

 

“Cilj ovog programa jeste da mi njima nekako približimo i da im bude što više dostupno, da oni imaju bilo kakav pogled na sportske igre, elemente sportskih igara, tako da pokušavamo koliko možemo, sve u zavisnosti od njihovih raspoloženja trenutnih, sve njima prilagođavamo”, navela je realizatorka programa Milica Vuković.

Svaki pokret koji nauče u ovoj fiskulturnoj sali deci će koristiti ne samo za sportsku aktivnost, nego i za manipulaciju životnim veštinama koje su im preko potrebne kako bi u budućnosti mogli biti što samostalniji.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.