Više od 6 milijardi dinara za poljoprivredu u 2019.

VIDEO K9: Ove godine su izdvajanja pokrajine za poljoprivredu nešto manja, ali je sam budžet, ovako kako je koncipiran, najefektivniji do sada, izjavio je danas pokrajinski sekretar za poljoprivredu najavljujući programske aktivnosti u 2019. godini.

0
271

Pokrajinski budžet namenjen za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je ove godine manji u odnosu na prethodnu i iznosi 6 milijardi i 380 miliona dinara, za razliku od 2018. kada je za ove svrhe sa rebalansima bilo i više od 8 milijardi dinara.

Iz Pokrajinskog sekretarija za poljoprivredu, međutim, poručuju da je budžet, ovako koncipiran, najefektivniji do sada.

“Zapravo, realizovali smo sve započete projekte i sve preuzete obaveze iz prethodnog vremenskog perioda. Možemo slobodno da kažemo od 2010. godine pa na ovamo, te preuzete obaveze su u značajnom delu opterećivale agrarne budzete u godinama za nama, pa su iznosile od 10 do 20 procenata od planiranog budžeta Pokrajinskog sekretarijata. Sada u 2019. godini nivo preuzetih obaveza je oko 4,5 posto, što najbolje govori upravo ovome u prilog”, naveo je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

U prethodnoj godini nivo preuzetih obaveza je, kako je rekao, bio veći od milijardu i po dinara, a zahvaljujući kordinaciji sa lokalnim samouprama u 2019. godinu ovaj resorni sekretarijat ulazi sa manje od 300 miliona dinara preuzetih obaveza.

“Ovom prilikom bih naglasio takođe da je nivo realizovanih finansijskih obaveza u 2018. godini na nivou od oko 7 milijardi 230 miliona dinara, dakle 20 procenata više u odnosu na prethodnu 2017. godinu kada je to bilo 6 milijardi i 60 miliona, a to je bio maksimalan nivo koji je bio ostvaren u svim godinama za nama, dakle nikada nije bilo više od 6 milajardi i 100 miliona izvršenje pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu”, kazao je Radojević.

Ovaj sekretarijat je u prethodnom periodu svoje aktivnosti, osim prema poljoprivrednicima, usmeravao i prema lokalnim samoupravama, gde je, kako je naveo, unapređena komunalna infrastruktura.

Ovaj trend biće nastavljen i u ovoj godini, uz akcenat na ulaganja za unapređenje sistema za navodnjavanje i pomoć mladim poljoprivrednicima do 40 godina za koje je predviđeno i do 80 posto bespovratnih sredstava.

“Neophodno je bilo kroz konkretnu meru podrške prepoznati mlade ljude na selu, ne može se više deklerativno davati podrška mladima mi smo to prepoznali 2017. godine izdvojili po prvi put sredstva za podršku mladim poljoprivrednicima do 40 godina tkzv. Start up program nastavljamo sa tim programom i u 2019. godini izdvajamo 250 miliona dinara, dakle 25 posto više u odnosu na 2018. godinu a započeli smo sa 100 miliona u 2017 godini. Takođe smo, i to svaki put podvlačimo prepoznali mlađe poljoprivrednike od 40 godina i žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i one koji se bave poljoprivredom u otežanim uslovima rada”, naveo je pokrajinski sekretar.

Dodatnih sredstava za poljoprivredu, kako je istakao, biće u tekućoj godini nakon rebalansa budžeta.

Radojević je izrazio zadovoljstvo radom svog sekretarijata u prethodnoj godini, a kao izazov u narednom periodu naveo je nastavak rada na obnovi zadrugarstva u Vojvodini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.