Više od 50.000 posetilaca Galerije Matice srpske u 2018.

VIDEO K9: Više od 50.000 posetila zabeleženo je tokom prošle godine u Galeriji Matice srpske, u kojoj su 2018. ocenili kao veoma uspešnu.

209

Rad Galerije Matice srpske u 2018. godini u brojkama izgleda ovako: 14 izložbi, 10 u prostoru galerije, od toga 7 njihovih i 3 gostujuće izložbe, zatim 4 izložbe u drugim institucijama, od kojih jedna u zemlji i tri u inostranstvu.

Izdali su i 13 publikacija, realizovali četiri edukativna programa, na pitanje šta smatraju svojim najvećim uspehom u protekloj godini, odgovaraju:

“Ali ono što je za nas najvažnije jeste broj posetilaca koji je u prošloj godini bio zaista veliki, odnosno veći u odnosu na prethodnu, koji je pokazao da sve ono što smo radili u postavljanju standarda i otvaranju nove stalne postavke i renoviranja zgrade jeste dalo rezultate, tako da je broj posetilaca preko 50 hiljada, od toga veliki broj na izložbama u inostranstvu, odnosno našoj izložbi koja je trenutno u Budimpešti u Istorijskom muzeju”, rekla je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS.

Tokom 2019. godine, pored postojećih programa, Galerija planira realizaciju nekoliko kapitalnih izložbi i gostovanja. U aprilu će biti postavljena velika monografska izložba o Đuri Jakšiću, koja će predstaviti sveobuhvatno stvaralaštvo ovog velikog srpskog slikara i pesnika 20. veka.

“Naravno, ono što nastavljamo jeste naša težnja da izađemo iz ovog prostora na trg, da krenemo u osvajanje trga i iseljenje parkinga i formiranje jednog novog kulturnog prostora u Novom Sadu. To smo prošle godine započeli, 1. juna ove godine ćemo izneti tri skulpture koje su odlivene iz sve tri galerije na Trgu galerije i pokušati da kroz projekat ‘Park skulptura’ na Trgu galerija utičemo na to da dođe do izmene izgleda centra grada i da parking koji ovde ruži ovaj trg postane zaista Trg galerija sa nekim novim kulturnim sadržajima”, navela je Palkovljević Bugarski.

Povodom Dana Galerije u oktobru biće održana izložba o velikom majstoru srpskog baroknog slikarstva Teodoru Kračunu, autora Vladimira Simića. Takođe u ovoj godini će biti nastavljena realizacija projekta Kultura kroz Novi Sad, koji je započet 2018. godine, kao i program Odrastanje uz umetnost i Koncerti za bebe subotom u saradnji sa Beogradskom filharmonijom.

“Nastavićemo našu saradnju sa francuskim institutom, obeležićemo mesec frankofonije, obeležićemo 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske, ali isto tako ćemo u septembru mesecu novosadskoj publici predstaviti izložbu Feliksa Nadara i na neki način doneti jedan deo francuskog kulturnog nasleđa u Novi Sad. Takođe ćemo imati naše tradicionalne edicije a to je tradicija i savremeno stvaralaštvo izložbu poklon zbirke Save Stepanova našeg velikog novosadskog istoričara umetnosti, kritičara i kolekcionara koji će pokloniti svoju kolekciju našoj ustanovi”, kazala je Palkovljević Bugarski.

Za 2019. godinu su planirana i dva nova partnerstva, sa Institutom Biosense, koji će, uz ostale novine, unaprediti naučni pristup konzervatorske radionice, kao i lokanom kafe poslastičarnicom koja će praviti poslastice u obliku znamenitih likova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.