Više od 100.000 prijava za vakcinaciju

VIDEO K9: Od juče je građanima Srbije putem portala E-uprave dostupno prijavljivanje za vakcinaciju protiv Covida-19, a do sada je zainteresovanost iskazalo više od 100.000 stanovnika, kažu u Kancelariji za IT i E-upravu.

0
30

Širom sveta počela je masovna vakcinacija protiv virusa Covid-19. Prvi kontigenti Fajzerove vakcine stigli su u našu zemlju krajem godine, a zvaničnici najavljuju da će u Srbiji početi „masovna vakcinacija“.

U našoj zemlji trenutno je odobreno nekoliko vakcina. Pristiglo je nekoliko desetina hiljada Fajzerove vakcine, kao i nekoliko hiljada ruske vakcine Sputnjik V, za koju je najavljeno da će do kraja meseca stići još pola miliona.

Od juče je putem portala E-uprave moguća dobrovoljna prijava za vakcinaciju, a u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave navode da je do sada zainteresovanost iskazalo više od 100.000 građana.

Podsetimo da su različite vakcine već primili državni zvaničnici i članovi kriznog štaba, dok su prioritetne grupe korisnici gerontoloških centara.

Institut „Batut“ objavio je i detaljan plan vakcinacije u tri faze koje treba da obuhvate više od milion i 700 hiljada stanovnika.

Prijave za vakcinaciju putem portala E-uprave dostupne su do daljnjeg, a prema rečima direktora Kancelarije za IT i E-upravu, Mihaila Jovanovića, sajt je poslednja dva dana bio gotovo „prebukiran“.

I dalje je neizvestan broj i vrste vakcina koje će pristići u našu zemlju. Za sada prednjači vakcina kompanije „Fajzer“ a stigli su i prvi kontigenti ruske vakcine „Sputnjik V“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da se vode dogovori i oko kupovine kineske vakcine, a u ponudi eUprave su i britanska AstraZeneka i američka Moderna.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.