Viorel Flora o Rumunima u Banatu

VIDEO K9: Rumuni predstavljaju jednu od nacionalnih zajednica koje su dale svoj doprinos stvaranju tzv. banatske civilizacije, tako da ne možemo govoriti o Banatu a da se ne osvrnemo na ulogu koju je ovaj narod odigrao tokom proteklih vekova u stvaranju istorije ovog po mnogo čemu specifičnog prostora. O rumunskoj zajednici u Banatu za televiziju KTV Zrenjanin govorio je poznati zrenjaninski slikar Viorel Flora.

0
17

Prisutni u četrdesetak naselja na prostoru srpskog Banata, Rumuni su od najstarijih vremena bili sastavni deo jedne multietničke, multikulturalne i multikonfesionalne sredine, koja je zadržala te svoje karakteristike do današnjih dana.

Pitanje identiteta Rumuna u Banatu predstavlja posebno zanimljiv problem, koji ima mnogo specifičnog u sebi, kako u odnosu na sunarodnike koji žive u matičnoj državi, tako i u odnosu na sugrađane – pripadnike većinskog srpskog naroda i drugih nacionalnih zajednica, koji žive na prostorima onog dela Banata koji se nalazi u sastavu Republike Srbije.

Uprkos svemu, Rumuni u Banatu danas smatraju sebe sastavnim delom srpskog društva, tako da se njihov dvostruki identitet i u ovim najnovijim vremenima demokratskih promena ispoljava kao identitet građana koji su integrisani u državu u kojoj žive, a koji ne odustaju ni od svog nacionalnog – rumunskog identiteta.

(KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.