Vikend – vreme za pevanje smuđa

VIDEO K9: Vedro i suvo vreme, bez vetra, koje meteorolozi najavljuju za predstojeći vikend izmamiće brojne ribolovce na obale vojvođanskih vodotoka. Ovo je godišnje doba kada su aktivne sve vrste ribe, uključujući i grabljivice, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine.

0
704

Sve vrste riba u našim vodama još uvek su aktivne, što bi značilo da ovih dana ribolovci neće ostati praznih udica. Ukoliko želite da upecate smuđa, ovo je idealno godišnje doba.

“Sada se pripremaju one koje će malo da prespavaju zimu, a nisu sve baš spavači. One intenzivno uzimaju hranu i prave zimske zalihe kad će biti malo u nekom mirovanju, a to važi i za šarana, tamo gde ga ima. Naravno da i grabljivice isto koriste ovaj period, mnogo se bolje peca smuđ u septembru, oktobru, nego, možda, po sred leta”, rekao je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Smuđ je najbolje pecati mamcem od ribljeg fileta, a što se tiče žive ribe, poput kauglera, beovice ili kedera, najbolje je koristiti mamce iz same ribolovne vode u koju se zabacuje udica.

“Peca smuđ i tu negde oko Novog Sada, znaju već ribolovci gde. Na primer, jedna od dobrih destinacija za pecanje smuđa je onaj kamen kod Šangaja, na izlazu kanala, na Oficirskoj plaži se isto može dobro loviti, u kanalima gore interesantno je da se pojavio smuđ, a polako se treba pripremati za štuku, koja u ovo doba počinje da bude sve aktivnija i aktivnija”, navodi Jovanović. 

Jovanović je podsetio na primenu Pravilnika u delu koji se odnosi na, za lov, zabranjene vrste riba. Punu edukaciju ribolovci će dobiti za oko dve nedelje, kada bude gotov kalendar Ribolovačkog saveza vojvodine.

 

“To će biti jedno edukativno štivo sa fotografijama riba koje su zabranjene za lov, odnosno, u totalnom lovostaju. Šta to znači? Već ribolovci znaju, linjak, zlatni karaš, i druge, bilo ih je 18, sada ih je 30 toh posebno zaštićenih vrsta riba. Svaka od njih je 8.000 dinara ukoliko se nađe u posedu ribolovca”, kažu u Savezu. 

Kalendar sa detaljnim objašnjenjima uz svaku zabranjenu vrstu ribe pecaroši će dobiti kupovinom ribolovačke dozvole u uvom savezu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.