Vikend povoljan za ribolov

VIDEO K9: Ljubitelji ribolova imaće dobre vremenske uslove za svoj hobi predstojećeg vikenda. U našim vodama aktivne su ribe grabljivice, a ima i bele ribe, samo treba znati na kojim mestima.

474

Najavljeno tmurno i kišovito vreme naredne sedmice neće omesti dobar ulov ljubiteljima rekreativnog ribolova, ali bi to mogao učiniti pojačan vetar koji ribu tera dalje od udica.

Vremenski uslovi tokom predstojećeg vikenda, međutim povoljni su za pecanje, a ribolovci bi trebalo da iskoriste i blagi porast Dunava u pohodu na grabljivice koje su u ovom periodu aktivne.

“Znači, treba smuđa negde u priobalju pokušati uloviti. Uspešno se lovi i na džigovanje i na filet i na pecanje. Pa, čak ga sad u relativno plitkoj vodi možete očekivati i u pola metra dubine uz obalu”, kaže Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine. 

Ko voli štuku, može je naći i u Dunavu, mada je to kod nas riba barsko-kanalskog tipa. Dobro radi kod Irmova, na kanalu prema Bačkom Petrovcu i na jezeru Svetićevo, gde je treba tražiti malo dalje od obale, najbolje čamcima.

“Na Svetićevu je dozvoljena upotreba čamaca za rekreativni ribolov, ali samo uz uslov da, kad ujutro dođemo, ponesemo naš mali čamac na galeriji kola, spustimo ga u vodu, pecamo iz njega i kad se vraćamo nazad, onda taj čamac stavimo i ponesemo sa sobom” , naveo je Jovanović. 

U Ribolovačkom savezu Vojvodine, koje upravlja jezerom Svetićevo, na ovo pravilo su se odlučili kako bi sprečili ribokradice u njihovom nelegalnom poslu.

“Zato što, kad stacioniramo čamce na obali, onda imamo veli problem sa ribokrađom. Ribokradice dolaze, odseku taj lanac od nekog poštenog ribolovca, koriste ga za postavljanje mreža i onda to nama predstavlja dosta veliki problem da mi to sve kontrolišemo, jer, naravno da se to noću dešava. A zašto smo dozvolili čamac, pa zato što je 90% najboljih mesta na toj poznatoj štučijoj vodi upravo iz čamaca, jer to jezero je prilično razuđeno, ima puno trske, ima puno okana raznoraznih u toj trsci”, objašnjava Jovanović. 

Jovanović podseća da se bela riba još uvek nije povukla. Babuška se još može uloviti i na dubinku i na plovak, na glistu ili crva i bliže obali u kanalskom sistemu.

Na Dunavu se bela riba povukla i ispitivanje sonarom kod Oficirske plaže pokazuje da je koncentrisana na čak 30 do 40 metara od obale u prilično velikim dubinama.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.