“Videti i biti viđen” u saobraćaju

VIDEO K9: Sa početkom nove školske godine, sve je više učenika aktivnih učesnika u saobraćaju. Projekat kroz koji će đaci od prvog do četvrtog razreda naučiti više o bezbednosti u saobraćaju, promovisan je danas u OŠ,,Jožef Atila''.

0
570

Videti i biti viđen, da li je prioritet lopta ili noga, da li je važno stići u školu ili stići u školu na vreme, teme su o kojima najmlađe osnovce, učesnike u saobraćaju edukuju stručnjaci CUBS-a, Centra za unapređenje bezbednosti u saobraćaju.

Đaci na praktičan način uče kako se prelazi ulica, šta je kolovoz, kojom stranom da se kreću kada nema trotoara, kako se zaobilaze prepreke i kako se prelazi pešački prelaz bez semafora.

“Tu se malo dotaknemo i zabavnijih tema, kao što su kada se oni igraju na ulici, kada im lopta ode na put, kako će preći i da li uvek moraju po svaku cenu da odu po loptu. Lopta uvek može da se kupi nova, ali te povrede koji oni mogu da zadobiju u tom pokušaju da uzmu loptu sa sredine puta ne mogu da se plate”, kazao je Vladimir Mudrinić iz CUBS-a.

Na improvizovanom saobraćajnom poligonu fiskulturne sale OŠ ,,Jožef Atila” simulirano je pravilno prelaženje pešačkog prelaza za učenike I i II razreda. Učenike trećeg i četvrtog razreda instrukturi uče i o ponašanju u saobraćaju prilikom vožnje bicikla.

“Pošto oni jako malo znaju o tome, a gotovo svakodnevno, kad je lepo vreme pogotovo, treći i četvrti razred učestvuju u saobraćaju kao biciklisti. Roditelji su ih malo edukovali, konkretno program u školi ne obuhvata taj neki plan o biciklistima, imaju neka osnovna znanja, a najveći problem je to što oni ne znaju da tek sa navršenih 12 godina mogu samostalno da učestvuju u saobraćaju, a pre toga nemaju uslov da učestvuju u saobraćaju”, naveo je Mudrinić.

Ovu edukaciju Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju realizuje po drugi put, uz finansijsku podršku Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

“Mislimo da je to izuzetno bitno, neke stvari smo promenili, s obzirom da smo u hodu videli da je jednostavnije da deca od prvog do drugog razreda idu u svoju školu na edukaciju, a da ovi od trećeg i četvrtog, kao što su i prošle godine bili na Sajmu. Na Sajmu smo adaptirali halu za ove prilike tako da jednostavno čitav sistem je uređen tako da će Gradski prevoz prevoziti decu, znači sva apsolutna bezbednost”, rekao je Aleksandar Kravić, član Gradskog veća za saobraćaj i puteve.

Odziv učenika na ove edukacije, koje su se pokazale kao izuzetno korisne, je veliki, navode u Centaru za unapređenje bezbednosti saobraćaja i najavljuju još ovakvih projekata u cilju smanjenja broja povređene i stradale dece na našim putevima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.