Vežbama do zdrave kičme

VIDEO K9: U jeku priprema za školu ponovo je aktuelno merenje đačkih torbi, osnovaca od kojih, prema podacima novosadskog Doma zdravlja, čak dve trećine ima neko odstupanje u držanju tela. U Centru korektivne gimnastike Kinesis Mix su iz tog razloga, u okviru Novosadskog dečjeg leta, organizovali besplatne treninge i radionice, kako bi deca kroz vežbe naučila što više o pravilnom držanju tela.

0
467

Školske torbe ne bi smele da imaju više od 10 do 15 posto telesne težine deteta, smatraju fuzijatri Doma zdravlja ,,Novi Sad”. Prvaci su u proseku teški oko 20 kg, što znači da njihove ne bi smele biti teže od 3 kg.

U praksi je to drugačije, pa deca neretko ”vuku” i preko petine vlastite težine, a ovoliko opterećenje za njihovu kičmu dovodi do odstupanja u držanju tela koje je primećeno kod čak dve trećine osnovaca.

Profesori fizičkog vaspitanja su, u okviru Novosadskog dečjeg leta, pokrenuli radionice u kojima sva zainteresovana deca mogu da vežbaju kako da ojačaju svoj kičmeni stub.

“Same radionice će se održavati ponedeljkom, sredom i petkom, u terminima od 9 do 11 časova. U njima će učestvovati deca od 4 do 15 godina, i na samim radionicama sa decom će se raditi na pravilnom držanju tela, odnosno vršiće se neko vid obukacije i edukacije, obuke držanja tela, zašto je to važno, a posle toga će to deca uraditi, određene vežbe za jačanje mišića leđa, stomaka i tako dalje”, naveo je Mića Radaković, koordinator vežbanja.

Vežbe su namenjene prevashodno deci i usmerene su pravilno držanje tela i prevenciju telesnih deformiteta.

“Vremenski trening traje 60 minuta i podeljen je na četiri dela. U prvom delu deca će raditi zagrevanje, nakon toga urade vežbe oblikovanja, odnosno vežbe razgibavanja pripreme za dalji deo treninga, u trećem delu treninga deca rade vežbe snage kao što su vežbe jačanja mišića leđa, mišića ruku, ramenog pojasa, mišića stomaka i u četvrtom delu treninga rade vežbe istezanja celokupne muskulature”, pojasnio je Radaković.

Vežbe za pravilno držanje tela sprovode se ponedeljkom, sredom i petkom, u malim grupama ili individualno, a pregled, konsultacije i sama radionica je besplatna.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.