Vežba ronilaca Žandarmerije na Štrandu

VIDEO K9: Ronilačka jedinica žandarmerije danas jeu na Štrandu izvela taktičko-tehničku vežbu operativnih sposobnosti te jedinice prilikom spasavanja na vodi. Atraktivne prizore zabeležila je kamera Kanala 9.

0
510

Štrand je drugo po veličini kupalište u Srbiji, gde je tokom letnjih meseci povećana opasnost od utapanja.

Kupači moraju da poštuju vodeno okruženje, jer voda može biti dobar sluga, ali loš gospodar, rečeno je na današnjoj pokaznoj vežbi.

“Vežba je prvenstveno inicirana od strane naše službe da se malo ukaže na probleme koje mi svaki dan imamo, a koji su vezani za bezbednost kupača gradske plaže i uopšteno bezbednost kupača na rekama kakava je reka Dunav”, rekao je Dragan Begović, koordinator spasilačke službe Štrand.

Vežba je kroz nekoliko scenarija pokazala situacije iz života, ali i sposobnosti pripadnika žandarmerije u slučaju opasnosti.

“Opasnosti su mnoge, kada počnemo od toga da je reka plovna i što imaju puno brodova, raznih plovnih objekata, plutaju razna smeća koja reka kupi usput. Druga stvar, dubina koja nije uvek ista, mnogo se menja, rupa kojih ima puno. Onda ljudski faktor, nebezbedno kupanje na reci, nebezbedno korišćenje kupališta gde prvenstveno mislim na skokove i razne opasnosti”, naveo je Begović.

Od početka sezone spasioci na Štrandu imali su četiri ozbiljne intervencije i nekoliko manjih. Na sreću, sve su bezbedno završene.

Današnja vežba bila je apel Ministarstva unutrašnjih poslova na građane, da se odgovorno ponašaju na kupalištima, izbegavaju kupanje na mestima koja nisu obeležena, ne upravljaju plovnim vozilima pod dejstvom alkohola i ne puštaju najmlađe u vodu, bez nadzora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.